Hur ont gör en värk?

Att det gör ont att föda barn är nog de flesta överens om – och något som alla gravida får höra många gånger. Men hur ont gör egentligen en värk, och hur känns den? Här berättar tre mammor om sina erfarenheter.

Moderna Gravidförsäkring finns både som gratis- och betalversion. Här kan du enkelt kolla vad betalversionen skulle kosta dig.

 

All smärtupplevelse är självklart individuell och eftersom varje förlossning är unik kan upplevelsen av en värk och hur ont den gör variera mycket från kvinna till kvinna. En kvinna kan också ha olika upplevelser från olika förlossningar. Det enda man kan säga som är generaliserande är att värkar – till skillnad från förvärkar – gör ont. Ibland rejält ont.

 

”När värkarbetet sätter igång är sammandragningarna mer regelbundna med stigande smärtupplevelse. Smärtan kan komma från ryggen, magen, ljumskarna och slidan ner mot låren. Det trycker och pressar neråt. Livmodern drar ihop sig för att föra ner barnet genom förlossningskanalen mot bäckenbotten”, står det att läsa på hemsidan för förlossningen på Danderyds sjukhus.

 

Barnmorskan Gudrun Abascal beskriver också förlossningsvärkar i sin bok ”Att föda”:

”Förlossningsvärkar är till skillnad från förvärkar alltid förknippade med någon form av smärta, men den kan variera mycket i intensitet och upplevs mycket olika av olika kvinnor. Ofta börjar den i ryggen för att sprida sig framåt till nedre delen av livmodern och ibland ner i låren. Värkarna kännetecknas av att de ökar i styrka, längd och täthet under förlossningens förlopp.”

 

Tvåbarnsmamman Caroline beskriver värkarna som en hård kram inne i magen:

”Värkarna kom snabbt och blev fort intensiva. Det är som att något kramar åt hårt inne i magen, hårdare och hårdare för att plötsligt släppa taget och man är på sekunden smärtfri igen. Man andas ut. Sen kommer det krypande igen och man gör sig redo för att här kommer den hårda kramen, och man vill bara att den ska släppa taget. Jag visste att varje värk gjorde nytta men det var inte direkt roligare för det. Jag satt i bilen i rusningstrafik och då hatade jag alla inklusive dem som asfalterat vägen – för varje litet gupp kändes i hela kroppen”, berättar hon.

 

Tvåbarnsmamman Tyra har vitt skilda upplevelser från sina förlossningar:

”Min förlossning blev igångsatt och jag låg och väntade på att värkarna skulle starta. Barnmorskan frågade om de hade börjat än och jag sa att jag inte visste. Då svarade hon att du vet när du får en riktig värk. Från början gjorde det bara lite ont och jag kunde ta mig genom dem med bara andning. Men de blev snabbt starkare och starkare och gjorde mer och mer ont. Efter någon timme gjorde det panikont! Det kändes som om det satt sju-åtta gubbar i min mage och drog åt olika håll, samtidigt som det gjorde jätteont i ryggen. Jag trodde att värkarna skulle komma och gå men hade väldigt långa värkar utan någon paus. Det är på riktigt den värsta smärtan jag har varit med om och till slut satt jag bara och vrålade rakt ut”, berättar hon om när hennes första barn föddes.

”Andra gången var helt annorlunda. Då hade jag värkar som kom och gick som en våg med tydliga smärttoppar och sedan dalar då jag inte kände någonting. När det gjorde som ondast var jag tvungen att hålla mig i dörrposten eller krama en kudde eller bita i armen, men smärtan klingade snabbt av. Även om värkarna blev starkare hela tiden var de hanterbara. Den gången kände jag smärtan mer i livmodern, mot ljumskarna och på slutet ner i låren. Värkarna var ingenting mot att föda ut huvudet och jag skulle lätt kunna göra det igen.”

 

Susanna, som även hon har två barn, berättar om sin andra förlossning:

”I början känns det tydligt att hela livmodern drar ihop sig, det är som en liten kramp, men den värker också som mensvärk. När värkarna blir starkare känns det som en våg av smärta som börjar någonstans nerifrån och sköljer upp över magen och det gör så ont som det aldrig någonsin gjort. Andra gången gjorde inte alls lika ont som första dock, och det var nog mycket för att förlossningen gick snabbare”, säger hon.

 

Läs mer om Modernas gravidförsäkringar och ta del av vanliga frågor och svar om graviditeter och barn.

 

AB Kvällstidningen Expressen
Ansvarig utgivare: Thomas Mattsson
Produktion:Wasp Communication
Om cookies