Gravid? Här är de viktigaste sakerna att beta av – INNAN du blir mamma

Hurra, jag är gravid! Men vad händer nu¬ – och vad måste jag hinna göra innan barnet kommer? Lugn och fin, du har nio månader på dig att ro i hamn det viktigaste innan det är dags att välkomna ett nytt liv till världen.

Läs mer om Modernas gravidförsäkringar och ta del av vanliga frågor och svar om graviditeter och barn.
 
Medan kroppen förändras och datumet för förlossningen närmar är det bra att fixa några viktiga praktiska saker.
Här är 5 punkter på att-göra-listan:
 

1. Gravidförsäkring – ett måste
En gravidförsäkring ger dig en extra trygghet under graviditeten. Moderna Försäkringar har en graviditetsförsäkring som är gratis och innehåller ett grundläggande skydd. Vill du ha ett mer omfattande skydd kan du välja Moderna Försäkringars Gravidförsäkring Large, som kostar en slant. Du kan då få ersättning till exempel för vissa medfödda sjukdomar som ett allvarligt hjärtfel, Downs syndrom eller en cp-skada. Försäkringen kan också ge ersättning vid komplikationer som havandeskapsförgiftning och förlossningsskador.
 
2. Meddela arbetsgivare eller skola
Föräldrapenning är pengar som betalas ut av Försäkringskassan när man är hemma med sitt barn. Du väljer själv hur du tar ut dina dagar, men glöm inte att meddela din arbetsgivare eller skola om planerad föräldraledighet i god tid. Du måste också skicka in ett moderskapsintyg som du får av din barnmorska till Försäkringskassan.
 
3. Rätt till graviditetspenning?
Om du har ett fysiskt ansträngande arbete eller om det finns risker i arbetsmiljön så kan du ha rätt till graviditetspenning. Du kan också välja att börja ta ut föräldrapenning 60 dagar före förlossningen. Det kan vara skönt om du har foglossning eller känner att kroppen behöver lite extra vila för att orka ända fram.
 
4. Teckna barnförsäkring – före förlossningen
Det är många som väntar med att teckna en barnförsäkring tills barnet är fött, men det går faktiskt att skriva under avtalet före förlossningen. Moderna Försäkringar erbjuder som enda försäkringsbolag i Sverige en barnförsäkring redan under graviditeten – man behöver inte fylla i någon hälsodeklaration. Som förälder slipper du då oroa dig för att bli nekad en försäkring om barnet skulle födas för tidigt eller med en medfödd sjukdom. Barnförsäkringen gäller inte för en sjukdom eller en skada som barnet redan har drabbats av – men den kan gälla för andra framtida skador och sjukdomar. Många upplever det också som väldigt praktiskt att ha barnförsäkringen fixad och färdig när barnet kommer och man har mycket annat att tänka på.
 
5. Skaffa de viktigaste plaggen och prylarna
Köp inte för mycket babykläder. Bebisar växer i en rasande fart och är nöjda bara de är varma, torra och trygga. Om du planerar att köpa en ny barnvagn är det bra att göra det några veckor före beräknad nedkomst eftersom vissa butiker har lång leveranstid. En spjälsäng, ett skötbord och ett bebisskydd (för bebisen i bilen) kan också vara bra att ordna i förväg.

 

Läs mer om Modernas gravidförsäkringar och ta del av vanliga frågor och svar om graviditeter och barn.

 

AB Kvällstidningen Expressen
Ansvarig utgivare: Thomas Mattsson
Produktion:Wasp Communication
Om cookies