Förlossningsskadorna som drabbar varannan kvinna

Varje år drabbas tusentals svenska kvinnor av förlossningsskador.
Nästan varannan kvinna får svåra komplikationer, visar en stor kartläggning från Sahlgrenska i Göteborg.

Erbjudande just nu: Teckna Moderna Försäkringars barnförsäkring och få 500 kronor rabatt på första årets premie.

 

Skador efter förlossningen är något som det inte pratas högt om. I stället lider många i det tysta i tron att de är ensamma om problemet, och vågar inte söka hjälp. En del vågar kanske söka hjälp men får höra att det ska vara så, att ”det gör ont att föda barn” – och fortsätter att lida i det tysta med en begränsad vardag som följd.

Till exempel vågar många inte leka och hoppa med barnen av rädsla för att kissa på sig. Att ta en löprunda eller delta i ett träningspass är uteslutet av samma anledning.

 

Både smärtsamt och skamligt

Nästan varannan kvinna som föder barn i Sverige drabbas av komplikationer, visar en avhandling från Sahlgrenska Akademin i Göteborg. Det är den första riktigt stora kartläggningen av förlossningskomplikationer på lång sikt, där man har följt 5000 kvinnor tjugo år efter förlossningen.

Det handlar om skador som urinläckage, framfall och avföringsläckage – skador som kan vara både smärtsamma och skamliga för den drabbade kvinnan.

Enligt kartläggningen ökade risken för avföringsläckage med 44 procent hos de kvinnor som fött vaginalt. Om kvinnan brast allvarligt under förlossningen fördubblades risken.

 

Korta kvinnor drabbas oftare

Många av skadorna skulle kunna undvikas med bland annat handgreppet perinealskydd, som går ut på att barnmorskan stoppar barnets huvud när det krystas ut, och klipp i mellangården.

Forskarna bakom studien efterlyser nu en översyn av förlossningsvården för att individualisera förlossningen för varje kvinna. Avhandlingen kom nämligen också fram till att korta kvinnor under 160 centimeter med stora barn över 4 kilo fick fler problem efter förlossningen än kvinnor som var längre och födde lika stora barn.

 

Unik försäkring ger ersättning

För den drabbade finns dock hjälp att få. Förutom att söka vård för skadorna kan vissa kvinnor även få ekonomisk ersättning.

Moderna Försäkringars Gravidförsäkring Large ger som enda försäkring på svenska marknaden ersättning vid medicinsk invaliditet efter förlossning, med upp till 200 000 kronor.

Det är dock långt ifrån varannan kvinna som skadas så svårt att förlossningsskadan ger upphov till medicinsk invaliditet.

– Försäkringen ger även ett engångsbelopp om mamman råkar ut för förlossningskomplikationer som stor blodförlust eller svåra bristningar. Ersättning för förlossningsskador är en väldigt viktig del av vår gravidförsäkring som barnmorskor gett oss mycket positiv respons på, säger Charlotta Weithz, expert på gravidförsäkringar hos Moderna Försäkringar.

 

Erbjudande just nu: Teckna Moderna Försäkringars barnförsäkring och få 500 kronor rabatt på första årets premie.

AB Kvällstidningen Expressen
Ansvarig utgivare: Thomas Mattsson
Produktion:Wasp Communication
Om cookies