Förlossningsdepression? Även pappan kan få ersättning

Här är Sveriges första gravidförsäkring som ger ersättning vid förlossningsdepression.
Försäkringen faller även ut om den nyblivna pappan blir deprimerad.

Vågar jag träna under graviditeten? Barnmorskan svarar på våra allra vanligaste frågor under graviditeten.

 

Ungefär var tionde nybliven förälder drabbas av en förlossningsdepression. Depressionen kommer oftast inom två-tre månader efter det att barnet fötts. Har mamman tecknat Moderna Försäkringars Gravidförsäkring Large under graviditeten kan hon få professionell hjälp gratis under barnets första sex månader. Försäkringen täcker kostnaderna för upp till fem behandlingar hos en psykolog.

 

Gratis terapi åt pappan

Detsamma gäller för mammans partner. Är det pappan eller partnern som insjuknar i en depression efter förlossningen täcker Modernas gravidförsäkring upp på samma sätt, och ersätter för fem besök hos en psykolog.

 Även som partner kan man drabbas av en depression med en nyfödd bebis – oavsett om man har haft psykiska besvär tidigare. Att få barn är en enorm omställning och som partner kan man känna ett stort ansvar och höga krav på sig att klara allt från att byta blöjor och stödja mamman till att arbeta minst lika mycket som tidigare för att säkra familjens ekonomi.

 

Kan känna sig utanför

Som partner kan man också känna sig utanför när mamman ammar och går upp i kärleken till barnet. Det är även vanligt att man som nybliven förälder kommer i kontakt med minnen och trauman från sin egen barndom, vilket kan bidra till att utlösa en depression.

– En gravidförsäkring är ett grundskydd för mamman och barnet men också för pappan eller partnern, säger Charlotta Weithz, expert på gravidförsäkringar hos Moderna Försäkringar.

– Vår grundsyn är att ett par som väntar barn är gravida tillsammans, och då ska försäkringen omfatta båda föräldrarna.

 

Här är ytterligare två exempel:

  • Om pappan eller partnern drabbas av ett olycksfall under graviditeten – och olyckan leder till en bestående funktionsnedsättning – kan gravidförsäkringen också ge ersättning.
  • Paret kan även få en ersättning om pappan eller partnern behöver träffa en psykolog på grund av en traumatisk händelse, som att barnet föds med en allvarlig sjukdom.

 

Läs mer om Modernas gravidförsäkringar och ta del av vanliga frågor och svar om graviditeter och barn.

 

Förlossningsdepression drabbar var tionde nybliven förälder

  • En förlossningsdepression ska inte blandas ihop med en förlossnings- och amningspsykos, vilket är ett allvarligare tillstånd som drabbar en ytterst liten del av nyblivna mammor.
  • Depression ska inte heller förväxlas med den ”blues” som drabbar hälften av alla nyförlösta kvinnor. Det betyder att man under några dagar efter förlossningen blir extra gråtmild och känslig.
  • De flesta som får en förlossningsdepression blir friska inom ett halvår, men det är viktigt att söka hjälp. Du kan vända dig till din kontakt på BVC, barnavårdscentralen, eller till en vårdcentral. I ett akut läge kan man söka hjälp direkt på en psykiatrimottagning.

 

Källa: Vårdguiden.

Fotnot: Försäkringen ersätter för totalt fem behandlingstillfällen sammanlagt för båda föräldrarna.

 

Vågar jag träna under graviditeten? Barnmorskan svarar på våra allra vanligaste frågor under graviditeten.

AB Kvällstidningen Expressen
Ansvarig utgivare: Thomas Mattsson
Produktion:Wasp Communication
Om cookies