En av tio drabbas – så kan du få hjälp vid en förlossningsdepression

Humörsvängningar, ångest och svårt att känna glädje inför barnet. Att drabbas av en förlossningsdepression är tufft för hela familjen – och drabbar ungefär en av tio. Men det finns hjälp att få både i form av psykolog och ekonomisk ersättning.

Moderna Gravidförsäkring finns både som gratis- och betalversion. Här kan du enkelt kolla vad betalversionen skulle kosta dig.

 

En av tio nyblivna föräldrar får en lindrigare eller svårare förlossningsdepression, enligt Vårdguiden. Ändå är det något som är tabubelagt att prata om – som nybliven förälder ska man skutta runt på fluffiga rosa moln inuti bebisbubblan. Just därför kan det vara svårt att söka hjälp när man mår dåligt.

 

Baby blues eller depression?

Men hur vet man då att man har drabbats av en förlossningsdepression och inte baby blues som drabbar ungefär varannan mamma, och där de vanligaste symptomen är humörsvängningar, gråtattacker och ibland sömnsvårigheter? – Ungefär den fjärde dagen fick jag den omtalade babybluesen och bara satt och grät över precis allt. Men sen gick den inte över utan jag blev mer och mer nedstämd, kände ingen som helst lycka över min lilla bebis, fick total panik när han började gråta och visste inte hur jag skulle lösa situationen. Jag hade svårt att vara ensam med honom, berättar Maria, som drabbades av en depression när hon blev mamma till sitt första barn.

 

”Fick skrämmande tankar”

– Det blev ännu värre när min man började jobba. Då kraschade jag helt och började tänka tankar som att det vore skönt om vår son dog och så vidare. Det var oerhört skrämmande att jag kunde tänka så. Nedstämdhet som inte går över, ångest, starka oroskänslor, svårighet att känna glädje inför barnet och tankar om att skada barnet eller sig själv är tecken på en förlossningsdepression. Även pappan kan drabbas av en depression, något som många kanske inte tänker på.

 

Många behöver hjälp av psykolog

De allra flesta som har fått en förlossningsdepression blir bra inom ett halvår. Att få avlastning så att man får sova ut, äta ordentligt och komma ut i friska luften och röra på sig kan bidra till att man mår bättre. Men många behöver också prata med en psykolog och ibland även äta antidepressiv medicin. Det är inte alltid den drabbade kan identifiera depressionen själv, utan kan behöva hjälp av närstående att kontakta BVC eller en vårdcentral. I ett akut läge kan man också söka hjälp direkt på en psykiatrimottagning.

 

Maria berättar:

– Jag insåg själv att jag inte mådde bra och pratade mycket med barnsköterskan på BVC, som man träffar ofta när barnet är nyfött. Jag blottade mig och berättade om hur jag mådde. Många gånger satt jag där och grät och hon tröstade med kramar. Vid ett tillfälle bad jag om att få göra screeningsamtalet (ett samtal som görs av BVC efter 12 veckor för att upptäcka just depression) tidigare och då föreslog sköterskan att vi skulle avboka det och i stället skicka en remiss till en psykolog, säger Maria.

 

”Kändes bättre efter första samtalet”

Remissen gick till en psykolog på BUP som hjälpte Maria att sortera tankarna och förstå varför hon mådde som hon gjorde. – Redan efter första besöket kändes det faktiskt bättre. Hon hittade direkt nyckeln till varför jag mådde dåligt och hjälpte mig genom samtal att må bättre. När min son var runt 10 veckor kunde jag känna glädje över honom och att jag mådde bra. Samtidigt som jag fortfarande kan bli sorgsen när jag tänker på att vi på ett sätt förlorade hans första tid eftersom jag inte mådde bra mentalt är jag glad för att jag fick hjälp tidigt.

 

Unik försäkring ger ersättning

I dag finns en gravidförsäkring som täcker upp för den som behöver professionell hjälp. Moderna Försäkringars Gravidförsäkring Large är den enda försäkringen på svenska marknaden som ersätter för krishjälp vid en förlossningsdepression – både för den gravida och partnern. Försäkringen täcker kostnaderna för upp till fem behandlingar sammanlagt hos en psykolog och gäller till dess att barnet fyller sex månader.

 

Läs mer om Modernas gravidförsäkringar och ta del av vanliga frågor och svar om graviditeter och barn.

 

AB Kvällstidningen Expressen
Ansvarig utgivare: Thomas Mattsson
Produktion:Wasp Communication
Om cookies