Checklista för gravida – är du verkligen rätt försäkrad?

En gravidförsäkring ger dig en extra trygghet när du väntar barn.
Här kan du checka av vilket skydd du vill ska ingå i försäkringen.

Moderna Gravidförsäkring finns både som gratis- och betalversion. Här kan du enkelt kolla vad betalversionen skulle kosta dig.

 

Varför behöver man en gravidförsäkring?

– Den ger ett grundskydd under graviditeten för den gravida, barnet och pappan eller partnern. Försäkringen ger till exempel ersättning vid medicinsk invaliditet orsakad av ett olycksfall och krishjälp om något skulle hända, säger Charlotta Weithz, Moderna Försäkringars expert på gravidförsäkringar.

 

Försäkringsbolagen erbjuder i regel två varianter. En försäkring som är gratis och en som du betalar för.

 

Vad är främsta skillnaden mellan gratis- och betalvarianten?

– Den som kostar ger ett mycket mer omfattande skydd. Med Moderna Försäkringars Gravidförsäkring Large får du till exempel ersättning för vissa medfödda sjukdomar som ett allvarligt hjärtfel, Downs syndrom eller en cp-skada. Den kan också ge ersättning vid komplikationer som havandeskapsförgiftning och förlossningsskador.

 

Oavsett om du tecknar en Gravidförsäkring Gratis eller en Gravidförsäkring Large hos Moderna Försäkringar får du redan under graviditeten möjligheten att teckna en Barnförsäkring Medium.

 

Varför ska jag teckna en barnförsäkring redan under graviditeten?

– Här är tre skäl: 1. Enkelt och smidigt. Du får möjlighet att teckna barnförsäkringen utan att fylla i en hälsodeklaration. Att fylla i en sådan upplever många som krångligt och tidsödande. 2. Praktiskt. Du har barnförsäkringen tecknad och klar när barnet kommer och du har annat att tänka på. 3. Tryggt. Du är garanterad en barnförsäkring åt ditt barn.

 

Vilken gravidförsäkring ska jag då välja – gratis eller den som kostar?

 

Checklista: Här kan du kolla vilket skydd de olika gravidförsäkringarna ger

Moderna Försäkringars Gravidförsäkring Gratis och Gravidförsäkring Large ger BÅDA ersättning:

 • Vid olycksfall. Om barnet, den gravida eller pappan/partnern är med om ett olycksfall som leder till en bestående nedsättning av kroppsfunktion (medicinsk invaliditet) betalas en ersättning ut. Högsta belopp är 500 000 kronor.
 • Vid dödsfall. Om barnet, den gravida eller pappan/partnern skulle avlida betalas ett livbelopp på 25 000 kronor.
 • Vid en kris. Om den gravida eller pappan/partnern behöver träffa en psykolog efter en traumatisk upplevelse bekostar försäkringen upp till tio behandlingstillfällen.

 

Moderna Försäkringars Gravidförsäkring Large ger DESSUTOM ersättning:

 • Vid en förlossningsdepression. Om den gravida eller pappan/partnern drabbas av förlossningsdepression ersätter försäkringen upp till fem tillfällen hos en psykolog.
 • Vid sjukhusvistelse. Om den gravida blir inskriven på sjukhus i minst tre dagar för komplikationer, eller om barnet blir inskrivet på sjukhus för vård i minst tre dagar, betalas 200 kronor ut per dag.
 • Vid komplikationer. Om den gravida drabbas av havandeskapsförgiftning, akut kejsarsnitt, stor blodförlust eller svåra bristningar ersätter försäkringen med 3000 kronor per komplikation.
 • Vid förlossningsskador. Om den gravida drabbas av en bestående nedsättning av kroppsfunktion (medicinsk invaliditet) som en direkt följd av förlossningen kan en ersättning betalas ut. Högsta belopp är 200 000 kronor.
 • Om barnet blir sjukt eller skadas.
  • Om barnet drabbas av bestående nedsättning av kroppsfunktion (medicinsk invaliditet) på grund av en sjukdom ersätter försäkringen. Högsta belopp är 500 000 kronor.
  • Försäkringen ger en direkthjälp på 50 000 kronor om barnet får: allvarligt hjärtfel (som kräver operation före 6 månaders ålder), allvarlig missbildning i bukvägg och diafragma, blindhet och allvarlig synnedsättning, cp-skada, Downs syndrom, dövhet och allvarlig hörselnedsättning, klumpfot (som kräver gipsbehandling eller operation), läpp-, käk- och gomspalt, reduktionsmissbildning, ryggmärgsbråck eller vattenskalle.
  • Om en förälder vårdar sitt barn – och beviljats vårdbidrag från Försäkringskassan – ger försäkringen en extra vårdersättning på upp till 3500 kronor i månaden.

 

Läs mer om Modernas gravidförsäkringar och ta del av vanliga frågor och svar om graviditeter och barn.

 

AB Kvällstidningen Expressen
Ansvarig utgivare: Thomas Mattsson
Produktion:Wasp Communication
Om cookies