5 vanligaste myterna om barnförsäkringar

Höstterminen är här. Men hur var det nu – är barnet försäkrat genom skolan, eller bör man ha en privat försäkring?
Här är de fem vanligaste myterna om barnförsäkringar.

Läs mer om Modernas gravidförsäkringar och ta del av vanliga frågor och svar om graviditeter och barn.

 

Myt 1: ”Det räcker med skolans försäkring”
En förälders värsta mardröm är att det händer något allvarligt med ens barn. Det är omöjligt att skydda sig mot alla faror, men det kan vara tryggt att veta att det finns ett bra ekonomiskt skyddsnät ifall något skulle hända. När ditt barn börjar förskolan eller skolan är det viktigt att ni har en privat barnförsäkring som täcker både sjukdom och olycksfall. Den försäkring som förskole- och skolbarn har via kommunen gäller oftast bara för olycksfall, inte för sjukdomar. I många kommuner gäller dessutom kommunförsäkringen inte på fritiden.
 

Myt 2: ”Gravidförsäkringen går automatiskt över till en barnförsäkring”
Allt fler blivande mammor tecknar en gravidförsäkring – och många tror att gravidförsäkringen sedan övergår till en barnförsäkring, men det stämmer inte. För att försäkra barnet måste du kontakta ditt försäkringsbolag. Har du din gravidförsäkring hos Moderna Försäkringar får du dock den unika möjligheten att teckna en barnförsäkring redan innan barnet är fött. I vecka 37 får du ett erbjudande om att teckna Moderna Barnförsäkring Medium. Då har ni en försäkring tecknad och klar när barnet kommer*.
 

Myt 3: ”Först efter förlossningen kan du teckna en barnförsäkring”
Med Moderna Försäkringar kan du teckna en barnförsäkring redan under graviditeten – utan att fylla i en hälsodeklaration. Då garanteras ditt barn en Barnförsäkring Medium, men med en begränsning för de sjukdomar och skador som kan upptäckas på BB, neonatalavdelningen eller under hemsjukvården. Barnförsäkringen gäller inte för en sjukdom eller en skada som barnet redan har drabbats av – men den gäller för andra framtida skador och sjukdomar*. Det händer i dag att föräldrar nekas en barnförsäkring på grund av att barnet fötts för tidigt eller med en medfödd sjukdom. Genom att teckna Modernas barnförsäkring redan före förlossningen garanteras ni en barnförsäkring. Sjukdelen i barnförsäkringen börjar tidigast gälla dagen efter den dag man skrivits ut från BB, neonatal eller hemsjukvård i samband med förlossningen då den sedvanliga läkarkontrollen av barnet har gjorts.
 

Myt 4: ”Fackförbundets gruppförsäkring täcker allt”
Ett annat vanligt missförstånd är att det räcker med att ha en gruppförsäkring via ens fackförbund. Men en individuell barnförsäkring ger bättre skydd och högre ersättning. Läs igenom avtalet för din gruppförsäkring innan du skriver på så att den även innehåller en sjukdomsförsäkring.
 

Myt 5: ”Det är riskfritt att tumma på sanningen”
Det är inte ovanligt att föräldrar tummar lite på sanningen när det gäller deras barns hälsotillstånd för att de tror att det ska hjälpa dem att få en bra försäkring. Gör inte det – om det händer något allvarligt, och det kommer fram att ni gett fel information, kan det påverka din rätt till försäkringsersättning. En barnförsäkring kan göra stor ekonomisk skillnad om ditt barn skulle skadas allvarligt i en olycka och får men för livet – eller blir sjuk under en längre period.

*Under förutsättning att försäkringen är betald börjar olycksfallsdelen gälla direkt efter förlossningen. Sjukdelen börjar tidigast gälla dagen efter den dag man skrivits ut från BB, neonatal eller hemsjukvård i samband med förlossningen då den sedvanliga läkarkontrollen av barnet har gjorts
 

Läs mer om Modernas gravidförsäkringar och ta del av vanliga frågor och svar om graviditeter och barn.

 

AB Kvällstidningen Expressen
Ansvarig utgivare: Thomas Mattsson
Produktion:Wasp Communication
Om cookies