Hela den här avdelningen är en annons

Hunden och katten måste sitta säkert i bilen – annars riskerar du böter

En hund eller katt som inte sitter säkert i bilen är ett brott mot lagen.
Som bilförare kan du dömas till böter. Och ännu värre: Både du och djuret kan skadas allvarligt.

Här kan du räkna ut och teckna försäkring för ditt husdjur. Just nu får du specialpris på veterinärvårdsförsäkringen första året.

 

Var tredje svensk familj har ett sällskapsdjur – och det är vanligt att djuren får följa med i bilen. Men många djurägare känner inte till vilka regler som gäller under bilresan.

 

Att låta hunden eller katten sitta lösa på sätet – eller hålla djuret i famnen eller knät – är inte tillåtet, enligt lagen om djur i bil som kom 2010.

 

Allt vanligare med böter

På senare tid har det blivit vanligare att bilförare fått betala böter för att deras hund inte sitter säkert – till exempel i förarens knä. 1500 kronor är då en normal summa.
Enligt Jordbruksverkets regler ska hundar och katter vara ”säkrade vid inbromsning”. Säkrast är att djuret får sitta i en transportbur som inte riskerar att ramla, välta eller flyga genom bilen.

 

För hunden finns ett alternativ: särskilda säkerhetsbälten för hundar. Hunden kan också resa i ett kombiutrymme anpassat för hundar.

 

Hundar och katter som inte är fastspända kastas genom bilen om den bromsar in häftigt, eller vid en krock. En schäferhund väger normalt 30 kilo. Men krockar bilen vid hastigheten 90 kilometer i timmen ökar hundens vikt 128 gånger – till nästan 4 ton. Något som innebär livsfara för både hunden och passagerarna. Vikten på en lös chihuahua – eller normalstor katt – kan vid en krock motsvara ett kvarts ton!

 

Den riskerar fängelse

Utom krockskador finns andra risker för husdjur under bilresan. Varje år dör ett antal sällskapsdjur av värmeslag efter att ha lämnats i för varma bilar.
En annan relativt vanlig olycka är att föraren tagit en paus och bundit fast kopplet i bilen – och sedan startar bilen utan en tanke på det kopplade djuret.

 

Bilförare som bryter mot Djurskyddslagens transportföreskrifter för hundar eller katter riskerar böter eller i värsta fall fängelse i upp till två år.

 

Kör säkert med hunden och katten i bilen – 9 råd och regler

 1. Säkrast är att placera hunden eller katten i en fastspänd transportbur. Oftast funkar ett spännband. Mindre burar, som kattburar, brukar man kunna spänna fast med säkerhetsbältet.
 2. Buren får inte vara för trång. Djuret ska kunna stå i normal ställning samt ligga ner och vända sig obehindrat.
 3. Håll koll på:
  att djuret får skugga och ventilation i buren
  att det inte finns några vassa delar i buren som kan skada djuret
  att burens dörrar och lås är lätta att använda, och att det finns en reservutgång
 1. Så kallade utställningsburar ger inget bra skydd vare sig för djuret eller passagerarna vid en krock.
 2. Hundar kan spännas fast med ett särskilt anpassat hundbilbälte. Vissa är krocktestade. Tänk på: Finns det sidokrockkuddar i baksätet – placera hunden i mittsätet.
 3. Vid en körpaus: Fäst aldrig kopplet i dragkroken, eller någon annanstans på bilen. Tyvärr inträffar olyckor då det kopplade djuret glöms bort och skadas då bilen rullar igång.
 4. Ha aldrig hunden eller katten i knät i framsätet. Om krockkudden löses ut går det illa för både djuret och passageraren.
 5. Följ Jordbruksverkets regler:
  Du ska ha uppsikt över hur djuret mår under resan.
  Lämna aldrig djuret i bilen om den riskerar att bli varm, över +25°C, eller kall, under -5°C.
  Ett djur får vistas i högst tre timmar per dygn i en stillastående bil.
  Ska du resa långt är det viktigt med pauser. Hundar och katter ska rastas och få vatten minst var sjätte timme.
 1. Tänk på att teckna en kattförsäkring/hundförsäkring med en bra veterinärvårdsförsäkring. Även ganska lindriga skador kan ge höga veterinärkostnader som du själv får stå för om du saknar en försäkring.

 

Här kan du räkna ut och teckna försäkring för ditt husdjur. Just nu får du specialpris på veterinärvårdsförsäkringen första året.

AB Kvällstidningen Expressen
Ansvarig utgivare: Thomas Mattsson
Produktion:Wasp Communication
Om cookies