Hela den här avdelningen är en annons
chokladboll

Fredagsmyset som är nyttigt, gott och bra

Dags för fredagsmys? Här är chokladbollarna som är söta, smarriga – och nyttiga.

Kolla här vilka vitaminer som passar dig – slipp brist och prestera mer.
 

Sugen på något riktigt gott, som du samtidigt kan äta med gott samvete? De här chokladbollarna innehåller kakao och havregryn som i det klassiska receptet – men är utan smör och tillsatt socker. Dessutom är de proppade med vitaminer och mineraler.

 

Socker och smör har ersatts av mixade, torkade bär och mango samt hälsosam kokosolja. Bären och mangon ger sötma och ”smörig” konsistens – och nyttig näring.

 

Bollarna är energirika, och ska därför ätas med måtta. Men de innehåller betydligt mindre fett än de traditionella med smör (cirka 24 procent mot cirka 60 procent). Andelen kolhydrater är också mindre, medan du får i dig mer protein och mer fibrer.

 

Som bonus laddar du med vitaminer och mineraler – i bollarna finns C-vitamin och B-vitaminer, järn, kalcium, magnesium och zink.

 

Rulla och njut!

 

Kolla här vilka vitaminer som passar dig – slipp brist och prestera mer.

 

Recept på goda och nyttiga chokladbollar

 

Ingredienser:

2 dl havregryn

1 dl torkade tranbär

1 dl torkade blåbär

50 gram torkad mango

1 msk kakao

4 tsk kokosolja

2 msk kall espresso eller kallt bryggkaffe

Om du vill: Smaksätt med lite vaniljpulver (sockerfritt), kardemumma eller kanel

Riven kokos att rulla i

 

Gör så här:

• Kör alla ingredienser – utom riven kokos – med stavmixer eller i en blender.

• Forma bollar, rulla i kokos och förvara svalt.

 

Pst! Visste du?

• 11 maj är Chokladbollens dag.

• Den klassiska chokladbollen med smör, socker, kakao och havregryn blev populär i Sverige någon gång på 1950-talet. Första kända publicerade receptet är från 1956. 10-åriga Monica från Norrtälje hade postat detta recept till en Stockholms-tidning.

AB Kvällstidningen Expressen
Ansvarig utgivare: Thomas Mattsson
Produktion:Wasp Communication
Om cookies