Hela den här avdelningen är en annons
diet

4 livsviktiga näringsämnen som vi får i oss alldeles för lite av

Här är 4 livsviktiga näringsämnen vår kost ofta är fattig på:
D-vitamin, järn, selen och folsyra.
Kvinnor under 30 år får i sig allra minst.

MittVal Kvinna kompletterar kvinnokroppens behov av vitaminer och mineraler. Produkten passar även för kvinnor som vill bli gravida, är gravida eller ammar.
 

En nyckel till en sund kost är att äta varierat – lite av varje. Då ökar chansen att vi får i oss de vitaminer och mineraler vi behöver för att må bra.
Det finns 13 vitaminer som anses vara livsnödvändiga. I undersökningen ”Riksmaten” har Livsmedelsverket kartlagt vad vi äter. Studien visar att vår kost ofta innehåller för lite av två vitaminer: D-vitamin och B-vitaminen folsyra (som också kallas folat). Bland de livsnödvändiga mineralerna är det selen och järn som ofta fattas i vår kost.

 

De allra flesta svenskar når inte upp till rekommenderad ”dos” D-vitamin i kosten. Vi behöver 10-20 mikrogram om dagen, enligt Livsmedelsverket. Men vårt intag ligger på i genomsnitt cirka 7 mikrogram. Allra minst D-vitamin innehåller de ungas kost: Bara 5,3 mikrogram om dagen bland kvinnor 18-30 år, och 6,6 mikrogram om dagen för män i samma ålder.

 

Vi kan få i oss vitamin D på två sätt: Genom maten eller via kroppens produktion i huden när den träffas av solens UVB-strålar. Den D-vitamin vi producerar under sommaren kan lagras i kroppen, men räcker bara några månader och oftast inte hela vintern. Brist på D-vitamin är därför relativt vanligt – främst under vårvintern. D-vitamin behövs bland annat för vår benstomme och muskelfunktion.

 

Järn är ett annat näringsämne som många kvinnor – och framför allt unga kvinnor – får i sig för lite av genom maten. Rekommenderat intag för kvinnor i fertil ålder är 15 mikrogram per dag. Men intaget bland kvinnor under 30 år ligger på endast 8,9 mikrogram. Järn behövs för transporten av syre i blodet och i musklerna, samt ingår även i en del enzymer.

 

Vår kost kan också vara för fattig på selen. Genomsnittssvensken får i sig 46 mikrogram om dagen. Men män, gravida och ammande kvinnor behöver 60 mikrogram. Selen skyddar cellerna mot oxidativ stress och är viktigt för immunförsvaret.

 

Folsyra (folat) behövs för att bilda nya celler och blodkroppar, och bidrar till vävnadstillväxt hos gravida. Gravida rekommenderas därför minst 500 mikrogram per dag, och kvinnor som planerar att bli gravida 400 mikrogram – annars ökar risken för ryggmärgsbråck hos fostret. Men: Via kosten får kvinnor i åldern 18-30 år i sig endast 223 mikrogram.

 

D-VITAMIN
• Rekommenderat intag: 10-20 mg/dag (20 om du är äldre eller utsätts för lite solljus)
• Det här får vi i oss: 
Kvinnor 6,4 mg/dag.
Män 7,6 mg/dag.
Allra minst får kvinnor 18-30 år i sig: 5,2 mg/dag.
• Här hittar du D-vitamin: Fet fisk, berikad mjölk och berikat matfett, ägg och viss svamp (som kantarell, trattkantarell och Karl-Johan).
• Risker vid brist: Kan leda till att kroppen får svårt att ta upp kalcium, vilket kan resultera i benskörhet. Svår brist kan bidra till allmän svaghet i musklerna, värk i skuldror, överarmar, höfter och lår samt smärtor i ländrygg, lårben och bäcken.

 

JÄRN
• Rekommenderat intag: 15 mg/dag för kvinnor i fertil ålder. För andra vuxna: 9 mg/dag.
• Det här får vi i oss:
Kvinnor: 9,5 mg/dag.
Män: 11,5 mg/dag.
Allra minst får kvinnor 18-30 år i sig: 8,9 mg/dag.
• Här hittar du järn: Inälvs- och blodmat som lever och blodpudding. Kött, fisk ägg och vegetabiliska livsmedel som till exempel fullkornsprodukter, spenat och bananer.
• Risker vid brist: Kan ge blodbrist (anemi), trötthet, blekhet.

 

SELEN
• Rekommenderat intag: 60 mg/dag för män, gravida och ammande kvinnor. 50 mg/dag för övriga kvinnor.
• Det här får vi i oss:
Kvinnor: 42 mg/dag.
Män: 50 mg/dag.
Allra minst får kvinnor 18-30 år i sig: 38 mg/dag.
• Här hittar du selen: Främst i mat från djurriket – kött, fisk, mejeriprodukter och ägg – men även i baljväxter, bovete, nötter.
• Risker vid brist: Hjärt-, lever- och cirkulationssjukdomar som högt blodtryck och åderförkalkning.

 

FOLSYRA (FOLAT)
• Rekommenderat intag: 500 mg/dag för gravida och ammande, 400 mg/dag för kvinnor som planerar att bli gravida, 300 mg/dag för övriga kvinnor samt män.
• Det här får vi i oss:
Kvinnor: 253 mg/dag.
Män: 266 mg/dag.
Allra minst får kvinnor 18-30 år i sig: 223 mg/dag.
• Här hittar du folat: Lever, okokta grönsaker, fullkornsbröd, gröna bladgrönsaker, brysselkål, rödbetor, bönor, linser, äggula, apelsin, blomkål.
• Risker vid brist: Blodbrist (anemi) eftersom kroppen inte kan tillverka röda blodkroppar på rätt sätt. Folat behövs för att bilda nya celler och röda blodkroppar. Då cellbildningen ökar – till exempel då man växer eller är gravid – ökar behovet.

 

Källa: Livsmedelsverkets undersökningen Riksmaten. Nära 1 800 personer 18-80 år registrerade allt de åt och drack under fyra dagar. Dessutom ingick en enkät med ett 50-tal frågor.

 

MittVal Kvinna kompletterar kvinnokroppens behov av vitaminer och mineraler. Produkten passar även för kvinnor som vill bli gravida, är gravida eller ammar.

AB Kvällstidningen Expressen
Ansvarig utgivare: Thomas Mattsson
Produktion:Wasp Communication
Om cookies