• Bild på Christine (t.v.) tagen av Torkel Edenborg

”Viktigast är att barnen känner sig sedda”

Hon såg alkoholmissbruk på nära håll under uppväxten.
Nu är Christine Klintebring, 49, ideell ledare hos IOGT-NTO:s juniorförbund Junis, som arrangerar fritidsaktiviteter till barn och ungdomar.
– Viktigast är att barnen känner sig sedda här, säger hon.

Här får du 80 kronor att spela för

 

Det var genom dottern Pauline, då tio år, som Chris Klintebring först kom i kontakt med Junis. Pauline ville ha 50 kronor av mamma för att gå på en aktivitet med sina klasskompisar.

– Vi hade precis flyttat till Borås, jag gick igenom en skilsmässa och det var tufft på flera fronter med jobb och annat. Jag tänkte att det var omöjligt att det skulle vara så billigt att vara med, hur skulle verksamheten kunna gå runt med så låga avgifter? berättar Christine.

 

Hon följde med dottern på nästa Junisaktivitet – och blev väldigt imponerad:

– Det verkade vara en väldigt bra miljö för barnen, de pysslade och hade roligt. Jag kommer ihåg att jag skickade ett mejl och frågade om de behövde hjälp och blev inbjuden till ett möte, säger Chris, som då inte kände till IOGT-NTO-rörelsens nykterhestpolicy:

– Jag blev överraskad, men tycke det var skönt! Vi hade problematik med alkohol i familjen när jag växte upp.

 

De egna erfarenheterna under uppväxten har gett Chris insikter som hon försöker att använda som ledare i Junis, utöver de utbildningar som samtliga ideella ledare går inom IOGT-NTO-rörelsen:

– När jag gick i sexan var det en lärare som frågade hur det var hemma och fick reda på min situation. De förstod att jag inte alltid hade det så lätt. När jag tittar tillbaka var det en ”liten” insats som gjorde stor skillnad för mig under uppväxten. Jag visste att det fanns vuxna jag kunde lita på om jag behövde hjälp.

 

Efter två år i Junis fick Pauline andra intressen, men mamma Chris blev kvar som ideell ledare. Idag är hon även ledamot i Junis förbundsstyrelse. Engagemanget för barnen ute i verksamheten, framförallt för de som har jobbiga uppväxtförhållanden, är orubbat:

– Ibland får jag frågor av bekanta varför jag lägger så mycket tid på detta. Men varje gång barn kommer till oss och får må bra och skratta, det är drivkraften. Vi räddar kanske inte liv som en läkare, men jag vet att om vi hjälper ett barn så hjälper vi även ett antal personer runtomkring den personen. Det blir som ringar på vattnet!

 

För att kunna bedriva verksamhet utan vinstjakt får Junis ekonomiskt stöd Miljonlotteriet – vars överskott är en viktig pusselbit för fortsatta möjligheter att ge barnen en trygg uppväxtmiljö:

– De som köper lotterna hoppas naturligtvis på vinst, men vinsten hamnar kanske inte alltid i plånboken. Istället blir vinsten ett gott ändamål, att ett barn får det bättre. Jag tror och hoppas att de flesta tycker det är bra!

 

Dina Miljonlotter stöttar Junis – prenumerera här

 

FAKTA

Om Junis


● Är IOGT-NTO-rörelsens juniorförbund för barn och ungdomar upp till 15 år.

● Miljonlotteriets överskott går till IOGT-NTO-rörelsens olika förbund och deras arbete.

● Junis har cirka 12 000 medlemmar fördelat på 200 föreningar över hela landet.

● I Junisföreningarna bestämmer barn och ledare tillsammans om vad de ska göra. En del ser på film, dansar, spelar innebandy eller pysslar. Andra spelar teater, håller på med cirkus, ordnar discon eller bakar.

● Junis arrangerar också massor av läger varje år där tusentals barn deltar.

● Junis verksamhet genomsyras av tre grundsatser: demokrati, nykterhet och solidaritet.

AB Kvällstidningen Expressen
Ansvarig utgivare: Thomas Mattsson
Produktion: Wasp Communication
Om cookies