”Scouterna blev en trygg frizon”

Hon frystes ut, mobbades och utsattes för sexuella trakasserier på nätet. Men när Elin Abelsson, 20, gick med Nykterhetsrörelsens Scoutförbund, vände livet.
– Utan scouterna hade jag bara suttit hemma på rummet och mått allt sämre, säger hon.

Få 80 kronor att spela för – klicka här

 

Varje dag på högstadiet var en pina. Tjejerna i klassen vägrade att sitta bredvid henne på lektionerna och på rasterna satt Elin Abelsson själv. Dessutom brukade några äldre killar i skolan trakassera henne i sociala medier med grova sexuella påhopp.
– I skolan var rasterna bland det jobbigaste som fanns. Lärarna hörde ofta kommentarerna, men gjorde ingenting. Så killarna fortsatte hålla på, de visste att jag redan hade dålig självkänsla och utnyttjade det, berättar hon.

 

Elin berättade aldrig för sina föräldrar om vad hon utsattes för, något hon ångrar idag:
– Det är jätteviktigt att våga prata om det. Egentligen spelar det ingen roll vem man pratar med i början, att få dela bördan med någon annan underlättar.

 

Ljusglimten i tillvaron blev Nykterhetsrörelsens Scoutförbund (NSF). I början av sjuan hängde hon av en slump med en klasskompis på ett scoutmöte, som hölls någon mil bort från hemorten Vara. För Elin fick mötet stor betydelse:
– Ingen visste vem jag var och ingen kände till min bakgrund. Scouterna blev en trygg frizon där jag kunde släppa loss, vara lite busig och kreativ. Jag var nedbruten och scouterna blev en plattform att bygga upp mig själv igen.

 

Idag är Elin engagerad i NSF:s lokala förening, eller kår som det heter på scoutspråk, både som styrelseledamot och ideell ledare för barn i elvaårsåldern:
– Att vara ledare är bland det roligaste jag vet, man får chansen att inspirera andra. Barnen känner till mina tidigare upplevelser och vi pratar mycket om hur man ska uppträda mot varandra. De kan öppna upp sig på ett annat sätt mot mig eftersom de vet vad jag gått igenom.

 

Med nyvunnet självförtroende tog Elin för två år sedan mod till sig och gjorde en utredning som visade att hon har diagnosen adhd. Vanligt är att personer med adhd har mycket energi, är aktiva och intensiva.

– Alla känner väl olika inför ett sådant besked, men jag var glad. Det gav mig svar och insikt till hur jag fungerar. För mig har det också varit viktigt att vara öppen med att jag har det.

 

Vilka reaktioner fick du inom scouterna efter diagnosen?

– Det har bara varit stöttning och pepp! Jag brukar säga att scouterna inte har någon ”avbytarbänk”. Oavsett bakgrund, funktionshinder eller annat så får alla vara med.

 

NSF möjliggörs till stor del av Miljonlotteriet, vars stöd gör det möjligt att driva verksamheten – en verksamhet som gjort stor skillnad i Elins liv:

– Scouterna har betytt jättemycket för mig, de har hjälpt mig något otroligt. Jag utvecklas genom scouterna och mår mycket bättre än vad jag gjorde tidigare.

 

Hjälp NSF – börja prenumerera på Miljonlotteriet

 

FAKTA

Om NSF


● Bildat 1970, med rötter till 1920-talet.

● Uppdrag: Genom nyktra förebilder gör vi unga redo för livet.

● 5500 medlemmar i 100 kårer från Malmö till Luleå.

● All kårverksamhet sker helt ideellt.

● Från åtta år och uppåt.

AB Kvällstidningen Expressen
Ansvarig utgivare: Thomas Mattsson
Produktion: Wasp Communication
Om cookies