Max, 22: ”Hade kunnat leda till dåliga saker”

Hans mamma missbrukade alkohol och uppväxten präglades av oro och stök hemma.
Istället hittade Max Johansson tryggheten hos UNF, Ungdomens Nykterhetsförbund.
– Utan den möjligheten hade jag förmodligen mått mycket sämre och gjort massa dumheter, säger 22-åringen.

Här får du 80 kronor att spela för hos Miljonlotteriet

 

Helgerna var värst. Då drack Max Johanssons mamma ännu mer än vanligt, hon blev oberäknelig och Max hade ofta en klump i magen av oro. Max minns när han insåg att mamma hade ett missbruk:

– Jag var runt 14 då och hade precis börjat gå till UNF. Där pratade vi en hel del om barn i missbruksmiljöer och vilka tecken som är vanliga. Jag kände ganska direkt att det där stämmer in på mig, som att hon prioriterade drickande framför att gå med mig på fotbollsträningen eller att inköp av alkohol gick före att handla mat. För mig var det en normal tillvaro, berättar Max.

 

Framförallt är det ett tillfälle, när Max var tolv år gammal, som minns med vemod. När mamma ringde ett ”fyllesamtal” råkade han höra att personen som Max trodde var hans riktiga pappa inte var det.

– Det var en närmast panikartad upplevelse, jag kommer ihåg hur jobbigt det var. Jag var upprörd och ledsen länge.

 

Av en ren slump, ”UNF var på min skola och berättade om verksamheten”, kom Max i kontakt med förbundet. En trettonårig Max insåg snabbt att det var där han kunde finna lugn och ro från tillvaron hemma.

– Förutom alla roliga aktiviteter som lockade var det också en lättnad, man kunde prata öppet om problemen hemma och man insåg ju att det finns andra i samma situation. Tyvärr är det inte ovanligt med föräldrar som har missbruksproblem.

 

Om du inte hade gått med i UNF, vad hade hänt då tror du?

– Jag hade en period när vi gjorde sådana grejer som att sno öl från mammas fester och dricka, vi ville vara som de vuxna. Det hade blivit stökigt och hade kunnat leda till dåliga saker.

 

I dag är Max andre vice ordförande i UNF, som är en del av IOGT-NTO. Verksamheten finansieras till stora delar med överskottet från Miljonlotteriet. Indirekt har därmed lottköparna hjälpt Max till en tryggare tillvaro:

– Så är det verkligen. Det försöker jag också trycka väldigt mycket i mitt engagemang. UNF fyller en väldigt viktig funktion och är ett stöd för många. Tack vare UNF förstår man att man inte är ensam om de utmaningar man ställs inför för många är det en räddning att komma bort hemifrån, om bara för en stund.

 

Hur mår du i dag?

– Jättebra! Jag känner mig trygg i mig själv, blir glad av småsaker och vet vad jag vill göra av mitt liv. I framtiden vill jag gärna jobba med de här frågorna, engagera mig i civilsamhället och kanske politiskt. Det skulle vara häftigt att bli folkhälsominister en dag. Hur många 22-åringar drömmer om det liksom? säger Max med ett skratt.

 

Köp lotter från Miljonlotterier och stötta UNF

 

FAKTA

Om UNF


● UNF, som det ser ut i dag, bildades 1970.

● UNF:s vision är en demokratisk och solidarisk värld, fri från droger.

● Alla mellan 13 och 25 år är välkomna att gå med i någon av UNF:s i dag cirka 125 föreningar landet runt.

● UNF förebygger de skador alkohol och andra droger har på samhället genom att få individer att reflektera över alkoholnormen och nykterhet.

● UNF:s sociala arbete utgår från tre områden: kamratstöd, inkludering och hållbart engagemang.

AB Kvällstidningen Expressen
Ansvarig utgivare: Thomas Mattsson
Produktion: Wasp Communication
Om cookies