Så fick Mattias hjälp ur det svåra missbruket

Föräldrarna hade alkoholproblem och han började dricka redan som barn. I dag stöttar Mattias ”Matti” Eriksson själv personer med missbruk till ett bättre liv genom IOGT-NTO-rörelsen – som blev hans räddning.
– Utan hjälp hade jag fortfarande varit missbrukare, rent krasst. Om jag hade varit vid liv, för det är inte alls säkert, säger han.

Stötta arbetet mot missbruk genom Miljonlotteriet – klicka direkt här

 

En samlingspunkt för stadens missbrukare. Så beskriver Mattias Eriksson, 47, barndomshemmet hemma i Linköping. Steget till att själv ta droger var därmed inte långt – redan som tolvåring började han dricka alkohol och testa andra droger.

– Utifrån en vanlig Svenssons ögon var det en väldigt turbulent uppväxt, men jag visste ju inget annat. Jag minns att jag helgfestade mycket redan på mellanstadiet, säger Mattias Eriksson.

 

Åren gick och Mattias sjönk allt längre ner i missbruket, ”jag var en sådan som satt på en parkbänk och bodde i en missbrukarlägenhet”. Först när han i slutet av 2007 ställdes inför ett ultimatum, fängelse eller behandlingshem, inleddes förändringen. Han fick plats på IOGT-NTO-rörelsens behandlingscenter Dagöholm, som erbjöd kamratstöd efter behandlingen.

– Jag kan inte säga att jag hade bestämt mig för att bli drogfri, men jag hade tänkt mycket på vad jag ville med mitt liv. Jag ville bli en bättre människa. Och jag visste att om jag skulle åka på behandling så måste det finnas något efteråt.

 

Det var dock långt ifrån självklart att han skulle lyckas ta sig ur missbruket. Tidigare besök på behandlingshem hade inte hjälpt – nu var läget annorlunda:

– Jag var slutkörd och trött på det livet. Hjälpen kom i rätt tid och jag hade rätt folk omkring mig.

 

Efter åtta månader, där han bland annat gick kamratstödskurser hos IOGT-NTO-rörelsens folkhögskolor Tollare och Wendelsberg, fick Mattias möjlighet att själv bli kamratstödjare i hemstaden Linköping.

– Numera är jag känd på stan som ”Matti, kamratstödet”.

 

Kamratstödet är en del av IOGT-NTO-rörelsen i Linköping, det och flera andra verksamheter inom IOGT-NTO möjliggörs tack vare Miljonlotteriet.

– Själva konceptet passar mig jättebra, man har en frihet att själv ta ansvar för att hjälpa andra genom kamratstödet. Jag utgår ofta från min egen bakgrund i jobbet eftersom jag vet hur man tänker som missbrukare, vilket gör att jag lättare kan se personens behov.

 

Vad vill du säga till de som vill få hjälp ur sitt missbruk men inte riktigt vet hur?

– Det första jag tänker på är att man måste våga bryta med sitt umgänge, att skaffa sig en drogfri vardag. Det kan man få hjälp med hos oss, man får möjlighet att utveckla sin egen personlighet i en drogfri miljö.

 

Under sina drygt åtta år som kamratstöd har Mattias hjälpt cirka 50 personer. Han tror att drygt hälften av dessa lyckats ta sig ur missbruket och styra upp sina liv:

– Jag har fått följa folk från det att de sitter på bänken till att skapa ett eget liv, med jobb, sambo och så vidare. Att vara med om det är det som motiverar mig att hålla på med kamratstödet.

 

Här blir du prenumerant hos Miljonlotteriet – lotteriet med dubbla vinnare

 

Foto: Maria Zaitzewsky Rundgren

 

FAKTA

Miljonlotteriet & IOGT-NTO


● Miljonlotteriet erbjuder skraplotter via prenumeration, online och i butik samt bingo och spel på nätet.

● Allt överskott från Miljonlotteriet går till IOGT-NTO-rörelsens verksamheter.

● Överskottet går bland annat till sommarläger för barn, sociala företag, alkoholrådgivning och kamratstöd.

● Sedan år 2000 uppgår överskottet till 1,8 miljarder kronor.

AB Kvällstidningen Expressen
Ansvarig utgivare: Thomas Mattsson
Produktion: Wasp Communication
Om cookies