Kamratstödjaren Sanna: ”Blir ofta känslomässigt”

En trygg plats där man vågar vara sig själv – och prata om både svåra och roliga saker. Så beskriver kamratstödjaren Sanna Wiede, 24, verksamheten hos Ungdomens Nykterhetsförbund, UNF.
– För många är det första gången man tar upp jobbiga ämnen som missbruk, säger hon.

Läs mer om Miljonlotteriet här

 

”Du som inte dricker, du borde ju gå med”. En gymnasiekompis, som redan var med i UNF, tyckte att även Sanna Wiede borde bli medlem i organisationen. Då var Sanna 16 år och hade redan bestämt sig att säga nej till alkohol och droger.

– Det var väldigt mycket hets kring alkohol när jag växte upp, speciellt på högstadiet var det många som tyckte det var ”häftigt” att dricka på helgerna. Jag tyckte det var mest jobbigt, säger hon.

 

Efter första mötet med UNF hemma i Kalmar kände Sanna att hon hittat rätt – även om det dröjde ett bra tag innan hon följde klasskompisens råd:

– Det tog det nästan ett år innan jag tog mod till mig och vågade gå dit. Jag var ganska tillbakadragen och det kändes lite läskigt att gå dit utan att känna någon. Men det var ju jättekul och jag insåg att det fanns nykterister i min egen ålder.

 

Hon blev snabbt engagerad i UNF Kalmar och blev styrelseledamot som 17-åring. I en drogfri miljö arrangerar UNF aktiviteter för ungdomar, som exempelvis fritidsgårdar, nyktra discon, filmkvällar och bowlingturneringar. Aktiviteterna möjliggörs till stor del tack vare IOGT-NTO:s intäkter från Miljonlotteriet.

– Det låter lite klyschigt, men UNF har förändrat mitt liv. Jag har blivit en helt annan person, jag har blivit mer social, peppande och stöttande. Här är alla välkomna. Stämningen är väldigt positiv och alla är väldigt snälla mot varandra.

 

För Sanna är organisationens årliga julresor höjdpunkten i verksamheten. Utöver massa roliga aktiviteter utbildas deltagarna i kamratstöd. Hittills har Sanna åkt på tre resor som deltagare och varit kursledare på lika många.

– Man får lära sig om hur man är en bra kompis och kan stötta varandra. En del i arbetet på kursen är att man får reflektera över sitt liv, vissa berättar om sin uppväxt i missbruksmiljöer. En del har ju aldrig pratat om det med någon utomstående förut och andra har aldrig kommit i närheten av sådana situationer, så det blir ofta väldigt känslomässigt.

 

Sanna har själv liknande erfarenheter, en nära anhörig är fast i ett långvarigt missbruk av alkohol:

– Jag förstod inte det förrän jag var 20. Det var en väldigt stark upplevelse för mig och det kändes pinsamt först, men tack vare UNF har jag lärt mig att man måste våga vara öppen och prata om det.

 

Kamratstödet handlar dock inte bara om att beröra jobbiga saker, betonar Sanna:

– Vi avrundar alltid utbildningarna med att prata tacksamhet och det goda i livet. Det är viktigt med ett positivt avslut, säger Sanna och fortsätter:

– En sak jag verkligen gillar är att alla får skriva snälla lappar om varandra. Det är ord som stärker mycket, man tar fram lapparna ibland när det är jobbigt.

 

Köp lotter från Miljonlotteriet och stötta UNF

 

FAKTA

Om UNF


● UNF, som det ser ut i dag, bildades 1970.

● UNF:s vision är en demokratisk och solidarisk värld, fri från droger.

● Alla mellan 13 och 25 år är välkomna att gå med i någon av UNF:s i dag cirka 125 föreningar landet runt.

● UNF förebygger de skador alkohol och andra droger har på samhället genom att få individer att reflektera över alkoholnormen och nykterhet.

● UNF:s sociala arbete utgår från tre områden: kamratstöd, inkludering och hållbart engagemang.

AB Kvällstidningen Expressen
Ansvarig utgivare: Thomas Mattsson
Produktion: Wasp Communication
Om cookies