Här är lägret som barnen älskar

Varje sommar samlas över hundra barn på gården Laviken utanför Bollnäs. Tillsammans med kompisar och ledare hittar de på roliga äventyr i dagarna fem.
– Barnen längtar verkligen efter att få åka hit, säger Kajsa Boberg hos Junis, IOGT-NTO:s Juniorförbund.

Få 40 kronor att spela för här

 

Som barn var Kajsa Boberg själv medlem i Junis och flitig besökare på organisationens aktiviteter i Gävleborgs distrikt. I dag är hon 23 år och ideell ledare i organisationen.

– Jag tyckte det var jätteroligt och man lärde känna nya vänner, man blir som en stor familj. När jag blev för gammal för att vara med kändes det naturligt att bli ledare. Jag ville verkligen inte sluta!

 

Numera är hon en av de som planerar barnens aktiviteter i Junis Gävleborgs regi, där det årliga sommarlägret på organisationens gård Laviken utanför Bollnäs är sommarens absoluta höjdpunkt. Det är fem dagar fyllda med lek och skoj. I sommar hoppas man på att ha ungefär 100 barn med, under ledning av utbildade ledare:

– Jag vet att det är årets höjdpunkt för många, de längtar. Jag tror också att det är jättebra att vara med, man får kompisar för livet. För många är det också första gången man sover borta, berättar Kajsa.

 

Varje sommarläger har sitt eget tema, som exempelvis ”En resa i tiden”:

– Förra året byggde vi en tidsmaskin tillsammans med barnen. Vi besökte olika tidsepoker och de fick lära sig allt möjligt. Utöver detta blev det mycket bada, åka kanot och sådana saker.

 

Via ett samarbete med kringliggande kommuner ges även barn från socioekonomiskt utsatta miljöer möjlighet att vara med:

– Vi är väldigt inkluderande, vissa barn som vi tar emot skulle inte kunna få plats någon annanstans. Här är alla välkomna och vi jobbar med att anpassa lägren så alla kan vara med.

Junis arrangerar även ett särskilt sommarläger för familjer:

– Då tas gården över av Junisbarn och deras familjer under en vecka. Här får de bo på en stor lägergård och erbjuds olika aktiviteter, men kan även välja att bara bada och ha roligt.

 

Utan överskottet från Miljonlotteriet hade dock inte så många kunnat delta i Junisverksamheten. Lotterna ger ett viktigt stöd:

– Det är en jätteviktig ekonomisk grund för vår del, vi hade inte kunnat göra alla aktiviteter annars. Många kanske inte känner till det, men pengarna från lotterna gör verkligen stor nytta!

 

Köp lotter från Miljonlotteriet – och stötta Junis

 

FAKTA

Om Junis


● Är IOGT-NTO-rörelsens juniorförbund för barn och ungdomar upp till 15 år.

● Miljonlotteriets överskott går till IOGT-NTO-rörelsens olika förbund och deras arbete.

● Junis har cirka 12 000 medlemmar fördelat på 200 föreningar över hela landet.

● I Junisföreningarna bestämmer barn och ledare tillsammans om vad de ska göra. En del ser på film, dansar, spelar innebandy eller pysslar. Andra spelar teater, håller på med cirkus, ordnar discon eller bakar.

● Junis arrangerar också massor av läger varje år där tusentals barn deltar.

● Junis verksamhet genomsyras av tre grundsatser: demokrati, nykterhet och solidaritet.

AB Kvällstidningen Expressen
Ansvarig utgivare: Thomas Mattsson
Produktion: Wasp Communication
Om cookies