• Mona Örjes, förbundsordförande i Junis. Foto: Torkel Edenborg

Gåvan till barnen: 21 miljoner kronor

Visste du att Miljonlotteriet delar ut sitt överskott till IOGT–NTO-rörelsens verksamheter? Barnorganisationen Junis får i år drygt 21 miljoner kronor – tack vare lottköparna.
– Pengarna är avgörande för oss, säger förbundsordföranden Mona Örjes.

Här får du 80 kronor att spela förHär får du 80 kronor att spela för

 

Ett avgörande stöd. Det kallar Mona Örjes pengarna Junis får varje år från Miljonlotteriets överskott. I våras delades 120 miljoner kronor ut till IOGT-NTO-rörelsens olika verksamheter, där Junis fick 21 390 516 kronor av dessa.

– Det betyder oerhört mycket och ger oss möjlighet att kunna erbjuda barn oavsett bakgrund utvecklande aktiviteter på fritiden, vilket våra fantastiska ideella ledare är jätteduktiga på, säger Mona Örjes.

 

Eftersom Junis medlemsavgift endast är 40 kronor per år, ”pengar ska inte vara något hinder för att vara med”, hade organisationen inte kunnat erbjuda barnen någon verksamhet utan stödet från Miljonlotteriet. Och pengarna kommer väl tillpass:

– De går till aktiviteter av alla möjliga slag. Vår lägerverksamhet är väldigt populär. Runtom i landet har de lokala föreningarna massvis med aktiviteter, man pysslar, kollar på film eller skapar film spelar innebandy eller har teaterverksamhet. Det viktiga är att aktiviteterna är inkluderande.

 

Även om Junis riktar sig till alla barn som är intresserade, välkomnas särskilt barn som kommer från familjer med missbruksproblematik eller annat trassel:

– Jämfört med hur många barn som lever i de här förhållandena, är det otroligt få som får det professionella stöd som behövs. Där kan vi göra skillnad genom att ge dessa barn en möjlighet att komma hemifrån och göra andra saker, säger Mona.

 

Hon är tacksam att så många svenskar väljer att köpa lotter från MiljonlotterietMiljonlotteriet och samtidigt stötta barnen hos Junis:

– Alla lottköpare hjälper att få barnen att växa i en trygg och rolig verksamhet där alla är välkomna. De får en rolig fritid tillsammans med våra ideella ledare.

 

Köper du själv lotter hos Miljonlotteriet?

– Jajamän! Jag prenumererar så det kommer ett kuvert varje månad. Även om jag själv inte vinner så vet jag att någon annan, som barnen hos Junis, vinner.

 

Prenumerera på Miljonlotteriet – läs merPrenumerera på Miljonlotteriet – läs mer

 

FAKTA

Om Junis


● Är IOGT-NTO-rörelsens juniorförbund för barn och ungdomar upp till 15 år.

● Miljonlotteriets överskott går till IOGT-NTO-rörelsens olika förbund och deras arbete.

● Junis har cirka 12 000 medlemmar fördelat på 200 föreningar över hela landet.

● I Junisföreningarna bestämmer barn och ledare tillsammans om vad de ska göra. En del ser på film, dansar, spelar innebandy eller pysslar. Andra spelar teater, håller på med cirkus, ordnar discon eller bakar.

● Junis arrangerar också massor av läger varje år där tusentals barn deltar.

● Junis verksamhet genomsyras av tre grundsatser: demokrati, nykterhet och solidaritet.

AB Kvällstidningen Expressen
Ansvarig utgivare: Thomas Mattsson
Produktion: Wasp Communication
Om cookies