Anna, 23, kräver bättre stöd till anhöriga

Hennes pappa dricker sig berusad – varje kväll.
Nu berättar Anna, 23, om livet som anhörig till en person med alkoholproblem.
– Det är så dåligt att vi anhöriga inte får stöd från samhället, säger hon.

Din prenumeration på Miljonlotteriet stöttar hjälp till anhöriga

 

Anna, som egentligen heter något annat, minns när hon förstod att hennes pappa hade alkoholproblem. Han drack allt oftare och allt mer, i drygt fem år har alkoholen varit ett stående inslag i familjens vardag.

– Varför han började just dricka har jag ingen aning om, vi har aldrig pratat om det. Men så länge jag minns har han jobbat alldeles för mycket så det kanske var en förlängning av arbetsmissbruket, säger Anna.

 

Vad tänkte du när du insåg att han var alkoholist?

– Besvikelse är inte väl inte rätt ord, jag tyckte snarare att det var tråkigt. Framförallt eftersom alkoholism är en sjukdom som går att behandla även om vägen är lång.

 

Eftersom pappan, trots sitt missbruk, sköter sitt jobb, betalar räkningarna i tid och inte är våldsam förhåller sig myndigheterna neutrala. Och då finns ingen hjälp att få, menar Anna.

– Mamma har varit sjuk en längre tid och vården är medvetna om att hon har barn och att han har problem. Men det är ingen som kontaktat oss eller brytt sig om hur vi känner. Jag upplever att det inte finns något skyddsnät, trots att det finns så många som har en förälder med beroende. Man borde kunna informera bättre om vilka typer av hjälp som finns, även för oss anhöriga.

 

Stödet har i stället kommit från Ungdomens Nykterhetsförbund, UNF, där Anna är engagerad. Hon har även gått förbundets kurser i kamratstöd, för att själv kunna vara ett bollplank till den som behöver hjälp.

– Många i rörelsen har en liknande bakgrund som anhörig till någon med missbruk. Det har blivit en sorts frizon där man inte behöver känna skam utan alla är öppna och stöttar varandra.

 

Just anhörigas känsla av skam och eget skuldbeläggande är ofta en försvårande omständighet när det gäller missbruk. Något som även Anna kämpat med:

– Att prata om den här situationen har varit svårt, framförallt med folk man känt länge. De vet ju vem pappa är, men har ingen aning om hans missbruk. På kamratstödskurserna har jag bland annat lärt mig att det inte är mitt fel att pappa dricker, och att det inte är mitt ansvar att få honom att sluta. Jag har också börjat gå hos kurator, vilket jag tror är bra.

 

Numera studerar Anna på en annan ort och träffar inte sin pappa särskilt ofta. Däremot bor hennes yngre syster och lillebror kvar hemma:

– Nu är jag inne i en process för att hjälpa mina syskon som inte trivs. Min syster är över 18 och får ingen hjälp av socialen. Samtidigt vill inte min yngre bror att hon ska flytta eftersom han då blir kvar ensam. Nu har vi i alla fall lyckats lösa så att de slipper fira jul hemma, utan istället får åka med på en UNF-resa.

 

Vad skulle du vilja säga till de som har en anhörig som har ett missbruk?

– Att våga berätta för en utomstående. Jag berättade för mina klasskompisar på utbildningen, det underlättade väldigt mycket och alla hade stor förståelse för situationen. Stödet stärker en jättemycket!

 

Miljonlotteriets överskott går till ideellt arbete mot missbruk – här blir du prenumerant

 

Foto: Shutterstock (personen på bilden har inget med artikeln att göra)

 

FAKTA

Om UNF


Ungdomens Nykterhetsförbund, UNF, är en organisation för unga som arbetar för en demokratisk och solidarisk värld fri från droger. Organisationen arbetar både med kamratstöd, förebyggande arbete samt att påverka alkoholnormen i samhället. UNF möjliggörs tack vare av överskottet från Miljonlotteriet.

AB Kvällstidningen Expressen
Ansvarig utgivare: Thomas Mattsson
Produktion: Wasp Communication
Om cookies