Single post hero

Mycket kraft men inga avgaser när Mercedes visar nya skåpbilen

Maximal prestanda – utan några utsläpp. Det blir verklighet när Mercedes snart erbjuder sitt transportbilsprogram med ren eldrift. Först ut: Mercedes-Benz eVito som överraskar med både lång räckvidd och en rejäl lastkapacitet.

Läs mer om eldrivna Mercedes Vito!

På många håll i världen blir miljömedvetenheten snabbt större och efterfrågan på alternativ till bensin- och dieseldrivna fordon ökar. Detta gäller personbilar, men i allt större utsträckning också transportfordon.

För att möta de nya kraven på miljösmarta modeller kommer Mercedes-Benz inom kort att erbjuda sina transportbilar med eldrift. Starten sker med en eldriven version av den populära modellen Vito som kommer att lanseras redan nu under 2018.

– Vi är övertygade om att marknaden kräver eldrivna transportbilar, inte minst i innerstadsområden. eVito är starten och den kommer snart att följas av nya generationens Sprinter och Citan, berättar Volker Mornhinweg, chef för Mercedes-Benz Transportbilar.

Mercedes har lyckats bygga in ett kraftfullt batteri i eVito utan att stjäla något av det 6,6 m3 stora lastutrymmet. Och tack vare gedigen ingenjörskonst har eVitos vikt kunnat hållas till ett minimum. Det betyder en totalvikt på 3 200 kilo och en maxlast på över 1 000 kilo.

De flesta svenska transporter i dag är korta, framför allt i städerna. Mercedes-Benz eVito har dock räckvidd för att klara även de lite längre turerna. Tack vare batteriets kapacitet på hela 41,4 kW klarar eVito cirka 150 kilometers körning enligt EU-körcykeln NEDC innan det är dags att ladda. Och laddningen går snabbt, på cirka sex timmar är batteriet fullt igen. Det innebär möjligheter till kostnadseffektiva och miljövänliga transporter varje dag.

– Med vår satsning visar vi på ett verkligt alternativ för de kommersiella kunderna. Elektrifieringen av den kommersiella flottan är inte bara ett mål i sig, det handlar också om att skapa lönsamhet för våra kunder, säger Volker Mornhinweg.

Mercedes eVito är byggd för att minska miljöpåverkan, men modellen är i lika hög grad också utvecklad för att erbjuda praktiska funktioner och en så bra arbetsmiljö som möjligt för förarna. Tack vare Mercedes höga standard på stolar, en snygg och praktisk interiör, bra säkerhet och låga bullernivåer är detta en bil som man trivs att sitta mycket i.

Elmotorn har en effekt på 112 hästkrafter och ett vridmoment på hela 300 Nm. Effektkurvan är dessutom linjär och allt vridmoment finns tillgängligt över hela effektregistret, detta är en stor fördel när eVito är tungt lastad. Det gör den dessutom pigg och rolig att köra.

Mercedes-Benz eVito lanseras under 2018 och kommer till Sverige nästa år. De svenska priserna är ännu inte klara.

Läs mer om eldrivna Mercedes Vito!