Hela den här avdelningen är en annons

Så undviker du bilolyckor i midsommar

Midsommarhelgen närmar sig – och med den ökar trafiken på våra vägar. Tyvärr ger mer trafik också fler olyckor. Men det går att försöka undvika dem.

Läs mer om den kritikerrosade testvinnaren Mazda CX-5 och alla dess egenskaper.
 

Transportstyrelsens statistik visar att midsommardagen är den farligaste dagen kring midsommar när det gäller dödsfall i trafiken. Torsdagen före helgen är generellt den mest olycksdrabbade dagen när det handlar om olyckor med personskador.

– Det som händer före midsommar och kring storhelger är att många hamnar i någon sorts semesterstress. Men det kan du komma undan genom att planera och att stanna ofta längs med vägen på de rastplatser som finns. Vi brukar ge de klassiska men livsviktiga råden som att planera resan i god tid i förväg, beräkna tillräckligt med tid för att kunna ta pauser, hålla hastigheten och se till att alla i bilen använder bilbälte, säger Khabat Amin, statistiker på väg- och järnvägsavdelningen på Transportstyrelsen.

 

Varför olyckor sker beror givetvis på olika faktorer, det kan handla om att föraren förlorar uppmärksamheten, tappar blicken från vägen eller är stressad och trött.

– Olyckor kan även bero på att något stör föraren i bilen, exempelvis en mobiltelefon eller något annat. Helst ska du inte hålla på med något under färd, säger Khabat Amin.

 

Transportstyrelsen har hand om lagar och regler för säkerheten i trafiken. De har ett nära samarbete med Trafikverket och kommunerna.

 

Många bilmodeller utrustas idag i allt större utsträckning med system som kan stödja föraren i sin körning och hjälpa till i kritiska situationer.

– Det har hänt mycket inom säkerhetsutrustningen på bilar. Man kan dock inte alltid förlita sig på tekniken, utan det är viktigt att föraren är uppmärksam, säger Khabat Amin.

 

Mazda jobbar med sin Activesense-teknik för att ha klassens säkraste bilar. Det handlar om utrustning som adaptiva LED- strålkastare och DAA-trötthetsvarningssystem. Strålkastarna justerar ljuset automatiskt så att föraren kan ha full fokus på vägen och ha kvar händerna på ratten. DAA-systemet främjar säker körning genom övervakning av hur bilen körs och det ger en varning om föraren verkar trött. Dessa säkerhetsfunktioner gör att föraren kan känna mer körglädje i sin bil.

 

De fem viktigaste faktorerna som påverkar sommartrafiken är enligt Trafikverket följande:

  1. Risken för försämrat väggrepp ökar när vägbanan blir riktigt varm.
  2. Vid kraftigt regn ökar risken för vattenplaning, hastigheten är då avgörande för väggreppet.
  3. Det ställs ökade säkerhetskrav på dig som förare kring vägarbeten.
  4. En trött förare är en farlig förare, glöm inte att vara utvilad och att ta pauser.
  5. Tänk på säkerheten; kör alltid nykter och glöm inte bilbältet.

 

Läs mer om den kritikerrosade testvinnaren Mazda CX-5 och alla dess egenskaper.

AB Kvällstidningen Expressen
Ansvarig utgivare: Thomas Mattsson
Produktion:Wasp Communication
Om cookies