Hela den här avdelningen är en annons

MarathonMia: ”Bilen och löpningen är precis samma sak”

1989 fick Maria Thomsen en Mazda i studentpresent – och blev helt såld!
För tio år sedan fastnade hon för något annat.
Att springa långt. Riktigt långt.

Läs mer: Nya sportbilen Mazda MX-5 är här!

 

Vad har maraton och Mazda gemensamt? Mer än man kan tro. I varje fall om man frågar Maria Thomsen, långlöperska som till vardags arbetar som nordisk marknadschef inom databranschen.

– Stabilitet, fart, glädje, distans och frihet. Bilen och löpningen – det är precis samma sak. Nu måste jag bara skaffa mig löparskor i samma färg som bilen, säger hon och syftar på den röda färgen som hennes alldeles nya Mazda cabriolet MX-5 har.

 

”Det är en bil som reflekterar min personlighet”

Tidigare körde Maria Thomsen en silvergrå Mazda6 Kombi från 2003, en bil som hon använt som fotbollsmorsa i alla år.

– Den har en alldeles speciell plats i mitt hjärta.  Men nu när jag kör sportbilen MX-5:an känner jag stor körglädje och ler hela tiden när jag sitter i den. Dessutom är det speciellt att köra en liten bil med cabriolet – människor tittar och det ger en liten ego-boost. Det är en bil som reflekterar min personlighet, säger hon och skrattar.

 

1989 tog Maria Thomsen studenten. Hon fick en Mazda 323 Sport i present av sin pappa, och när hon några år senare bildade familj var det en begagnad Mazda 626:a som gällde. Sedan har det bara rullat på.

 

Springer allt från 5 km till 16 mil

Löpningen kom in senare i livet. Maria sprang maraton 2004 och 2005 i samband med att hon slutade röka, och 2007 tog hon upp löpningen på allvar. Hon bloggar i dag under namnet MarathonMia och är utbildad träningscoach för löpare som springer allt från fem kilometer till 16 mil.

– Jag tränar mellan åtta och elva timmar i veckan och blandar löpning med styrketräning. När jag började träna och äta bättre, märkte jag att jag orkade mer på jobbet. Jag drabbades inte av paltkoma på eftermiddagen eller slumrade till på konferensen. Jag har fått en mycket starkare kropp och mår dessutom bra av att vara så mycket utomhus i sol, luft och frihet, säger Maria Thomsen.

 

Ska springa från Medelhavet till Atlanten

Efter åtta timmars sömn och åtta timmars arbete återstår 480 minuter per dygn att lägga på annat – vilket blir 2 400 minuter under en vardagsvecka.
– Jag älskar mitt arbete men vill även ha tid till andra saker. Jag får välja bort något och jag tittar inte på TV. Det leder till att jag inte hänger med i diskussionerna på lunchen, jag följer inga TV-serier men tycker inte att det är en uppoffring.

 

Just nu tränar Maria inför ett stort lopp som går över Pyrenéerna, där hon ska springa från Medelhavet till Atlanten. Loppet är 89,8 mil långt och deltagarna har 400 timmar på sig. Det är 300 anmälda från hela världen och hon är den enda svenska kvinnan.

 

Läs mer: Nya sportbilen Mazda MX-5 är här!

AB Kvällstidningen Expressen
Ansvarig utgivare: Thomas Mattsson
Produktion:Wasp Communication
Om cookies