Hela den här avdelningen är en annons

Körglädje är som en kärleksrelation – det är helheten man faller för

Vissa vill bara ta sig från punkt A till punkt B. Andra värdesätter körglädjen.
– Och en mer körglad bil än Mazda MX-5 får man leta länge efter, säger Robert Serwanski, förarcoach och testförare åt Koenigsegg.

Nya Mazda MX-5 är världens mest sålda roadster. Läs mer om bilen och alla dess egenskaper här.
 

Vissa bilar är roligare att köra än andra, och för en hel del människor är bilkörning en upplevelse: kurvorna ska kunna tas utan att sakta ner, växelspaken ska ha exakt rätt känsla och bilen ska kvickt svara på varje kommando.

– Jag brukar säga att körglädje är som en kärleksrelation till en människa. Det är inte bara en egenskap som gör att man fastnar, utan helheten. Körglädjen handlar om något man inte kan mäta, säger Robert Serwanski.

 

Han har själv en bakgrund inom banracing och är nu förarcoach och sedan fem år tillbaka också testförare hos sportbilsproducenten Koenigsegg. Det innebär att en stor del av hans jobb är att resa runt i världen och testa olika sportbilar, och en av hans egna favoriter är Mazda MX-5.

– I sin kategori och prisklass spelar den i en helt egen liga, både rent tekniskt och känslomässigt. En mer körglad bil får du leta länge efter och framvagnen har samma grundkonstruktion som både Koenigsegg och Formel 1-bilar så styrkänslan och väggreppet är otroligt bra. Dessutom innehåller den många andra tekniska lösningar som normalt inte finns i sportbilar i samma prisklass, säger Robert Serwanski.

 

Mazda MX-5 är förvisso en utpräglad sportbil, men flera av dess egenskaper finns även i Mazdas övriga utbud.

– Jag körde en Mazda CX-5 på bana en gång, och trots att jag hade fyra passagerare med mig var det hur roligt som helst. Vi satt bara och skrattade: det ska egentligen inte gå att köra så snabbt på bana och ha så kul med en bil i den klassen, säger Robert Serwanski.

 

Själv äger Robert Serwanski sedan ett och ett halvt år tillbaka nya Mazda3, och det är den som har fått honom att öppna ögonen för det japanska bilmärkets utbud. Han provkörde faktiskt alla modeller i samma storleksklass hos andra biltillverkare innan han gjorde sitt val. Och det var körglädjen som avgjorde.

– Mazda har lyckats göra alla sina bilmodeller körglada. Tänk dig Mazda som en atletisk idrottsman i sportiga skor: snabb, på hugget och kan byta riktning snabbt. Styrningen känns rapp och levande så du får direkt respons på alla dina rörelser, motorn är stark, växelspaken har distinkta lägen och alla reglage har perfekt motstånd, säger Robert Serwanski.

 

Nya Mazda MX-5 är världens mest sålda roadster. Läs mer om bilen och alla dess egenskaper här.

AB Kvällstidningen Expressen
Ansvarig utgivare: Thomas Mattsson
Produktion:Wasp Communication
Om cookies