Hela den här avdelningen är en annons

Kolla in den senaste biltekniken

Låter ”Infotainment-system” som något krångligt? Det behöver det inte vara. I dagens Mazda-bilar går senaste tekniken hand-i-hand med kraven på användarvänlighet och körsäkerhet.

Läs mer om den kritikerrosade testvinnaren Mazda CX-5 och alla dess egenskaper.
 

Det ska vara enkelt och okomplicerat att komma åt infotainmentsystemet i bilen. I exempelvis en Mazda CX-3 styr man systemet med hjälp av fingertopparna. Full koncentration på vägen, alltså – medan man lyssnar på musik, ringer samtal eller får hjälp att navigera.

– För sex-sju år sedan var det ovanligt med färgskärm och att till exempel kunna se sin telefonbok. Teknik och gränssnitt har utvecklats, infotainment har blivit en självklarhet och där ligger vi långt framme, säger Mazdas produktchef Johan Lagerström.

 

Genom att koppla sin smarta telefon eller surfplatta till systemet via bluetooth går det att streama musik, leta upp närmaste hotell och ringa från sin telefonbok.

– Med hjälp av systemet kan du lyssna på ljudböcker av olika slag och via apparna Stitcher respektive Aha ta del av internationella podcasts och streama alla radiostationer i västvärlden. Du kan lyssna på FM, det traditionella radionätet, eller DAB, det parallella digitala radionätet som är under utveckling och ger väldigt mycket bättre kvalitet, säger Johan Lagerström.

 

Mazdas infotainmentsystem har både en sjutums pekbar färgskärm och multifunktionsvredet ”HMI Commander” i form av en ratt placerad mellan föraren och främre passagerarsätet – och genom att snurra på ratten går det att manövrera sig fram i menyerna.

– När bilen börjar rulla kopplas pekfunktionen ur, däremot går det alltid att använda HMI Commander-ratten – allt för att öka säkerheten. Ratten ger både föraren och passageraren möjlighet att ändra inställningar för kommunikation, infotainment och navigation under färdens gång. Det finns väldigt många möjligheter även när du kör.

 

Satellitnavigering med Europakartor är integrerat i grundutrustningen från mellannivån ”Vision” – något som än så länge inte är helt vanligt hos dagens bilar.

– Det ska vara lätt att komma igång, förstå hur det fungerar och börja använda det. Det går snabbt att bekanta sig med menyerna, dess olika flikar och undermenyer kommer väldigt naturligt – ju enklare desto bättre! Alla bilar blir mer och mer intuitiva och det är viktigt för oss att ligga långt framme där, säger Johan Lagerström.

 

När det gäller musikanläggning ingår radio och sex högtalare som grundutrustning. De kan kopplas samman med USB-kabel eller via AUX och strömma musik. Däremot är CD-spelaren på väg bort och håller successivt på att fasas ut – i till exempel MX-5 finns den inte längre.

– För de flesta av våra högst utrustade varianter ingår en ljudanläggning från BOSE; en skräddarsydd ljudanläggning så att ljudbilden blir perfekt för varje kupé, säger Johan Lagerström.

 

Läs mer om den kritikerrosade testvinnaren Mazda CX-5 och alla dess egenskaper.

AB Kvällstidningen Expressen
Ansvarig utgivare: Thomas Mattsson
Produktion:Wasp Communication
Om cookies