Hela den här avdelningen är en annons

”Glädjen är en känsla som riktar sig ut mot världen”

Körglädje är ett av Mazdas ledord.
Men vad händer i kroppen när vi upplever glädje?
– Det vi vet är att endorfinerna spelar en stor roll för vår upplevelse av glädje, säger psykologen och psykoterapeuten Liria Ortiz.

Nya Mazda MX-5 är världens mest sålda roadster. Läs mer om bilen och alla dess egenskaper här.
 

Det pirrar i magen och hela du är lustfylld. Du fylls av en adrenalinkick när du trampar gasen i botten. Känner du igen dig i körglädjen?

 

Endorfiner kallas kroppens eget morfin och det frigörs när vi skrattar, motionerar, har sex eller blir förälskade. Stresshormonet adrenalin utsöndras vilket gör att hjärtat slår snabbare, blodkärlen drar ihop sig och syresättningen av musklerna ökar; det som kallas en adrenalinkick.

 

Endorfiner lindrar smärta och påverkar även vår vilja att sova, äta och dricka. När du skadar dig, frigörs stora mängder endorfiner som blockerar smärtsignalerna till det centrala nervsystemet och man upplever en smärtlindrande effekt. Det är alltså samma mekanismer som sätts igång när vi känner pirret och glädjen över att sätta oss bakom ratten på en Mazda MX-5 med taket nedfällt. Lyckokänslan och förmågan att uppleva glädje är delvis biologiskt betingad, men enligt Liria Ortiz finns det en hel del som du kan göra själv för att kicka igång endorfinerna.

 

– Mycket handlar om hur vi tolkar olika skeenden och vad vi upplever som något bra. Det som en person upplever som positivt, som till exempel att köra fort med bilen, kanske en annan person förknippar med oro, säger Liria Ortiz, och fortsätter:

– Det krävs närvaro för att uppleva lyckokänslan. Att leva i nuet och koncentrera oss på hur gott kaffet smakar eller hur ljuvligt skogen doftar, eller att verkligen vara närvarande i körglädjen när vi susar fram på en slingrande väg kantad av rapsfält, stimulerar produktionen av endorfiner. Om du går en skogspromenad och tankarna rusar iväg till något som är jobbigt eller stressande, upplever du inte samma känsla av lycka.

 

Stunder av vardagslycka gör oss inte bara upprymda, utan kan även ha en långvarig, positiv inverkan på vår hälsa. Forskning visar att immunförsvaret stärks och stresskänslorna minskar när vi ägnar oss åt saker som känns meningsfulla.

– Glädjen är en känsla som riktar sig ut mot världen. Vi upplever oss avslappnade och behagliga, får ett ledigare och ofta livligare kroppsspråk. Vi får lättare att se det positiva hos andra, samtidigt som vi blev mer nyfikna och mer generösa. I mitt arbete som samtalsterapeut kan jag tydligt märka att humor och skratt i svåra situationer gör det enklare att bearbeta och finna lösningar, berättar beteendevetaren Ann-Sofie Lundmark.

 

Att finna lösningar och utmana det traditionella är något som stämmer väl in på Mazda och deras designfilosofi. Företaget är vant att slå underifrån och tampas mot stora konkurrenter för att få ta plats på bilscenen. Och det är en utmaning som de klarat med bravur. I år kammade MX-5:an hem de två prestigefulla priserna World Car of the Year och World Design Car of the Year 2016, vilket vittnar om företagets framgång, kämpaglöd och utmanaranda.

 

Nya Mazda MX-5 är världens mest sålda roadster. Läs mer om bilen och alla dess egenskaper här.

AB Kvällstidningen Expressen
Ansvarig utgivare: Thomas Mattsson
Produktion:Wasp Communication
Om cookies