Hela den här avdelningen är en annons

Du har väl inte missat de senaste trafikreglerna?

Ska du ringa polisen om du har kört på en hare? Får du kolla din e-post i din telefon när du står i bilkö? Det finns många trafikregler att hålla koll på – och i slutändan handlar det alltid om att färdas så säkert som möjligt.

Läs mer om nya Mazda CX-3 – crossovern som är full av körglädje
 

Mer än var tredje svensk bilförare sms:ar medan de kör – och 25 procent av alla småbarnsföräldrar läser sms under bilturen. Och det är faktiskt helt lagligt!

– När det gäller att hantera gps-utrustning och mobil får du inte göra det på ett sätt som gör dig ouppmärksam eller farlig i trafiken. Så länge det inte tar fokus från din körning får du också prata i mobiltelefon, även utan hands-free, säger Leif Broo, trafikinspektör vid Transportstyrelsen.

 

Johan Lagerström, produktchef på Mazda i Sverige, fyller i:

– Mazdas integrerade navigation har informationsdisplayen monterad högt på instrumentbrädan så att föraren inte behöver ta ögonens fokus långt från vägen. När bilen rullar kopplas dessutom touch-funktionen på skärmen bort och all inmatning sker via en multifunktionsratt; HMI-Commander, placerad mellan framstolarna. Det gör inmatningen av exempelvis adresser enklare och det är lättare att hålla fokus på vägen framåt.

 

I vissa EU-länder är det förbjudet att tala i telefon under körning, men i Sverige är det inte själva telefonen som ses som ett störningsmoment utan det är själva samtalet som är problemet.

– Alla nya Mazdamodeller som säljs i dag är utrustade med Bluetooth handsfree. Det gör att det är väsentligt säkrare att prata i mobiltelefon samtidigt som du kör, säger Johan Lagerström.

 

En annan säkerhetsfråga som många slarvar med är att hålla tillräckligt avstånd till framförvarande bil.

– Transportstyrelsen rekommenderar den så kallade tre-sekunders-regeln. Fäst blicken på ett fast föremål vid vägkanten och när bilen framför har passerat det ska det gå tre sekunder innan ditt eget fordon gör det – den är lätt att gå efter, säger Leif Broo.

 

Den senaste tekniken för att hålla lagom avstånd till bilen framför är en adaptiv farthållare som automatiskt håller avståndet på en säker nivå.

– Det är en radar som är monterad i bilens front som hela tiden läser av hastigheten på bilen framför och anpassar farten till trafiksituationen. Det ger en hög säkerhet och är dessutom oerhört bekvämt när man kör längre sträckor. Adaptiv farthållare finns med i Optimum-utrustningen till de flesta nya Mazdabilar som säljs i Sverige idag, säger Johan Lagerström.

 

Vid körning på landsväg kommer viltaspekten in. Tumregeln är att alltid ringa polisen om du tror dig ha kört på något som är större än en kanin eller hare – och det gäller även rovfåglar som falk eller örn.

Och hur är det med alla människor som åker rullskridskor i trafiken?

Jo, den som åker snabbare än promenadtakt ska hålla sig till höger sida på vägen – annars vänster. I de nya trafikregler som gäller från årsskiftet finns det egentligen bara en ändring jämfört med tidigare. Numera är det hjälmkrav både på snöskoter och terrängskoter.

 

Läs mer om nya Mazda CX-3 – crossovern som är full av körglädje

AB Kvällstidningen Expressen
Ansvarig utgivare: Thomas Mattsson
Produktion:Wasp Communication
Om cookies