Hela den här avdelningen är en annons

”Det här är en sportbil för gemene man”

Fjärde generationen MX-5 är här.
Och världens mest sålda sportbil levererar igen.
Bilexperten Gustav Träff har provkört den.

Nya Mazda MX-5 är världens mest sålda roadster. Läs mer om bilen och alla dess egenskaper här.
 

Gustav Träff, som driver GTBoard.com (Sveriges största youtubekanal för bilintresserade) är imponerad. Kombinationen av låg vikt och modern teknologi kommer att tilltala många.

– Jag skulle säga att det är en rolig bil till ett attraktivt pris. Den kommer med bra utrustning och är enkel att leva med i vardagen, säger han.

 

Körglädjen är en direkt följd av den långa vikten. Bilen involverar förare – och tillsammans med bakhjulsdriften och den manuella växellådan är det en upplevelse att köra både i stadstrafik och på tajta landsvägar.

– Det behövs ingen hög hastighet för att det ska bli roligt. I stan svänger det mycket och det är många inbromsningar och stopp. Den låga vikten gör att bilen bromsar snabbt och det är ett nöje att dra igenom växlarna, säger Gustav Träff.

 

Han gillar också designen och det lite aggressivare formspråket.

– Första generationen var mer bullig. Jag ser inga direkta konkurrenter i denna bilkategori. Fjärde generationens MX-5:a är i vikt och körglädje något av en återgång till den rena, lätta och kommunikativa körglädjen som var mer utbredd i början av 1990-talet, där MX-5 var med om att skapa denna bilkategori, säger han.

– En hög motoreffekt behöver inte vara synonymt med körglädje, däremot kan en riktigt låg vikt ge det. Vid en så enkel sak som acceleration genom växlarna krävs ett helt annat engagemang än vad det gör att bara trycka gasen i botten på en tvåmiljoners sportbil med fyrhjulsdrift, launch-control och dubbelkoppling..

 

Det är inte bara Gustav som hissar nya MX-5. Sportbilen har redan hunnit ta hem utmärkelser så som “Car of the Year” i Japan och det välkända designpriset “Red Dot Design Award”. Dessutom har den som enda bilmodell någonsin vunnit både det globala priset för årets världsbil “2016 World Car of the Year” och designpriset “2016 World Car Design of the Year”.

– Det här är en sportbil för gemene man. För den som vill ha roligt från det att man trycker på startknappen tills dess att man kliver ur, och som däremellan vill ha körkortet i behåll. Allt detta till ett bra pris, i synnerhet jämfört med andra sportbilar, säger Gustav Träff.

 

Nya Mazda MX-5 är världens mest sålda roadster. Läs mer om bilen och alla dess egenskaper här.

AB Kvällstidningen Expressen
Ansvarig utgivare: Thomas Mattsson
Produktion:Wasp Communication
Om cookies