Hela den här avdelningen är en annons

Därför har det blivit rekordbilligt med tjänstebil

Det mesta i Sverige har blivit dyrare sedan 1997.
Men inte tjänstebilen.
Tack vare räntorna ligger kostnaden för en sådan kvar på samma nivå – såhär 19 år senare!

Läs mer här: Så förmånligt är det med tjänstebil för dig!

 

Förra året registrerade drygt 345 000 nya bilar i Sverige, vilket betyder att det gamla rekordet från 1988 slogs. Drygt 62 procent av dem räknas i statistiken som tjänste- eller företagsbil.

 

Och om det var billigt med tjänstebil 2015, så blir det ännu billigare i år.

– Det man menar är att det är billigt ur förarens perspektiv. Förmånsvärdet, som en tjänstebilsförare skattar på, bygger på prisbasbeloppet, statslåneräntan och bilens marknadsvärde. Både prisbasbeloppet och statslåneräntan har sänkts 2016, vilket gör att det blir ännu billigare att köra tjänstebil i år, säger Jan-Olof Rydin, Fleet Manager Scandinavia på Mazda.

 

Det årliga förmånsvärdet – som läggs på tjänstebilförarens årsinkomst i deklarationen och beskattas – räknas ut i tre steg:

  • Först en fast summa på 31,7 procent av ett prisbasbelopp (i år 44 300 kronor).
  • Därefter bilens marknadsvärde gånger 75 procent av statslåneräntan (i år 0,65 procent).
  • Slutligen adderas en summa på nio procent av marknadsvärdet på en bil som kostar upp till 7,5 prisbasbelopp (i år 332 250 kronor).

 

I klartext innebär det att får en bil vars marknadsvärde är 330 000 kronor får man ett förmånsvärde på cirka 3 750 kronor i månaden. I bilbranschen brukar man räkna på en skatt på 50 procent och kostnaden för den som kör tjänstebilen blir då cirka 1 875 kronor i månaden. Betydligt lägre än vad det kostar att äga sin bil privat.

 

– Om bilen kostar under 7,5 prisbasbelopp gör förmånsvärdeberäkningen det riktigt förmånligt att ha en tjänstebil under 2016. Företagsmarknaden har länge varit konservativ men det blir fler och fler som väljer andra märken än de stora traditionella, säger Jan-Olof Rydin.

 

Mazda, som är en av uppstickarna, sålde ifjol 1 893 tjänstebilar – vilket var nytt rekord.

– Vi säljer många företagsbilar till små och medelstora företag, och vi har jobbat hårt med att förbättra både vårt modellutbud och våra erbjudanden, säger Jan-Olof Rydin.

 

Läs mer här: Så förmånligt är det med tjänstebil för dig!

AB Kvällstidningen Expressen
Ansvarig utgivare: Thomas Mattsson
Produktion:Wasp Communication
Om cookies