Hela den här avdelningen är en annons

7 frågor och svar om tjänstebil

Över hälften av bilarna i Sverige är tjänstebilar. Ändå finns det många frågor att reda ut.
– Om man kör väldigt mycket, både privat och i tjänsten, och/eller tänker köpa en ny och lite dyrare bil så sparar man pengar på att skaffa en tjänstebil,
Jan-Olof Rydin, Fleet Manager Scandinavia på Mazda Sverige.

Letar du efter den perfekta företagsbilen? Läs mer om Mazda Business här.
 

För att bena ut fördelarna med att skaffa en tjänstebil har vi tagit hjälp av experten Ronny Svensson på tjanstebilsfakta.se och låtit honom svara på några av de vanligaste frågorna.

 

1. Jag har en egen firma och vill köpa en bil. Ska jag ta den på firman eller privat?

– Det är egentligen omöjligt att svara på, men mellan tummen och pekfingret så man kan väl säga att det är viktigare med tjänstebil ju mer man kör. Kör man bara i liten omfattning är det bättre att åka med andra transportmedel. Men vid mer än 2 000 mil totalt i tjänsten och privat så lönar sig ofta en firmabil.

 

2. Vad kostar det att ha en tjänstebil?

– Alla som har en tjänstebil som de kan utnyttja privat ska betala skatt på förmånen. Den faktiska kostnaden beror alltså på hur stort förmånsvärde är och vilken skattesats man har på sin inkomst. Det ärliga förmånsvärdet räknas ut genom att summera följande: 31,7 procent av prisbasbeloppet (44 300 kronor i år), 75 procent av statslåneräntan (0,65 procent i år) gånger nybilspriset samt 9 procent av milens marknadsvärde (upp till 7,5 prisbasbelopp). För dyrare bilar tillkommer 20 procent på överstigande del av priset.

 

3. Vem betalar bränslet?

– Det beror på företagets policy, det vanligaste är att man får betala bränslet själv. Men då får man dra av 6,50 per körd tjänstemil med dieselbil och 9,50 med andra bränslen. Om företaget betalar all bensin räknas det som en förmån och man får skatta för 120 procent av bränslekostnaden för privatkörningen.

 

4. Hur viktigt är det med körjournal?

– Väldigt viktigt, speciellt för dem som får bränslet betalt av företaget. Om Skatteverket underkänner körjournalen räknas alla körda mil som privata.

 

5. Vem betalar för service och andra reparationer?

– Företaget äger bilen och ska så för alla kostnader som tillkommer – och dit räknas även trängselavgifter, vägtullar och parkeringsavgifter. Däremot får man oftast betala parkeringsböter själv.

 

6. Får man låna ut bilden till släkt och vänner?

– Det är en policyfråga som kan variera från företag till företag – men oftast får man inte låna ut den utanför familjen. Men gränsen är svår.

 

7. Vad händer med bilen om man blir sjukskriven eller är föräldraledig eller tjänstledig?

– Praxis är att man får behålla den i upp till tre månader – sedan ska bilen ställas till företagets förfogande.

 

Letar du efter den perfekta företagsbilen? Läs mer om Mazda Business här.

AB Kvällstidningen Expressen
Ansvarig utgivare: Thomas Mattsson
Produktion:Wasp Communication
Om cookies