Så hinner du till flyget – helt utan att stressa

Tidigt eller sent?
När du bör komma till flygplatsen är ett ständigt föremål för diskussion.
Här är fem tips som hjälper dig att spara tid – men ändå hinna med flyget utan stress.

Så skaffar du Masterpass – läs mer

 

Att missa flyget är många resenärers mardröm, men att ha flera timmar till godo på flygplatsen är kanske inte heller så kul. En känd matematiker, som skrivit en bok i ämnet, menar att man ska komma så sent som möjligt då tiden på flygplatsen bör anses som bortkastad. Andra experter anser att det är rimligt att komma två timmar före avgång vid inrikesflyg och tre timmar innan utrikesflighten.

– En bra grundregel är: Ju kortare flygningen är, desto senare kan man vara på plats. Sedan spelar ju förstås tiden på dygnet in, om man reser med bagage och hur väl man känner till flygplatsen, säger Camilla Laaksonen, marknadschef hos Arlanda Express.

 

Oavsett om du gillar att komma sent eller ha gott om tid före flighten tipsar Camilla om fem saker som sparar tid inför resan till Arlanda – flygplatsen som förra året slog nytt passagerarrekord med 25 miljoner resenärer.

 

Välj snabb transport

– Med Arlanda Express tar det bara 20 minuter, det finns inget snabbare och smidigare sätt att ta sig till Arlanda från centrala Stockholm. Biljetter köper man i våra automater eller via appen, där det fungerar alldeles utmärkt att betala med Masterpass, vilket gör köpet enklare. Vi är dessutom Sveriges punktligaste tågoperatör, så om det kan vara lite stressigt i rusningstrafiken med köer och byggen på vägarna kan man vara lugn på tåget.

 

Checka in online

– Förr i tiden var man ju tvungen att checka in på flygplatsen, men nu erbjuder i stort sett alla flygbolag möjligheter att göra det på nätet eller i appar. Då slipper man kötid på flygplatsen.

 

Skriv ut bagagetaggen

– Många resenärer uppskattar att det finns incheckningsautomater vid Arlanda Express, Man behöver bara skriva ut taggen där och kan droppa bagaget direkt på Arlanda. Bagageincheckningen kan annars bli en tidstjuv, men här är det smidigt.

 

Ha koll på flygbolagets rekommendationer

– Olika bolag har olika regler, flyger man inrikes är det ofta ingen fara att komma ganska tätt inpå flygningen om man inte har bagage att checka in. Ta reda på vad ditt bolag rekommenderar.

 

Ta höjd för säkerhetskontrollen

– Här är tiden på dygnet ganska avgörande. Ska man resa i peaken, på tider när det är mycket folk, får man ta lite hänsyn till det. Tidig morgon och sena kvällar är det lite lugnare. Om man flyger till USA tar kontrollerna extra tid!

 

Enklare shopping online med Masterpass

 

 

Detta är Masterpass


· Masterpass är en digital plånbok för köp online.

 

· Du behöver enbart fylla i dina kort- och leveransuppgifter digitalt en enda gång. Därefter kan du handla online och i appar genom att identifiera dig med Mobilt BankID.

 

· Masterpass fungerar med betal- och kreditkort oavsett varumärke hos över 340 000 handlare världen över.

 

Så kommer du igång

1) Registrera dig för Masterpass via din bank eller på masterpass.com.

 

2) Lägg in dina kort- och leveransadresseruppgifter i Masterpass enbart vid registrering.

 

3) Använd Masterpass hos de onlineshoppar som erbjuder betal­tjänsten Masterpass.

AB Kvällstidningen Expressen
Ansvarig utgivare: Thomas Mattsson
Produktion: Wasp Communication
Om cookies