Hela bönor eller malet kaffe – vad är egentligen bäst?

Det finns många olika sorters kaffe uppradade i butikshyllorna, vilken variant ska man välja? Och vad är egentligen det bästa alternativet? Kaffespecialisten reder ut skillnaden mellan storfavoriterna.

Espresso, hela bönor, bryggkaffe och mycket mer från Lavazza hittar du här.

 
För många är kaffebryggaren något av det viktigaste i hemmet, och med all rätt. Doften av morgonens första droppar som bryggs är helt enkelt början på en bra dag. En del väljer att köpa sitt kaffe malet, redo att bryggas direkt, medan andra tar med sig hela bönor från butiken. Vad är egentligen bäst?

 

Ida Strid, professionell barista och kaffespecialist från Lavazza Training Center, reder ut fördelar och nackdelar med de två populära valen.

– Malet kaffe har vi redan förutbestämt hur kaffet ska bryggas, om malningen redan är gjord är nämligen bryggmetoden redan fastställd. Det går till exempel att sätta finmalet kaffe i en vanlig elbryggare men malningsgraden blir bäst om den är anpassad, säger Ida och fortsätter:

– Med hela bönor kan man själv bestämma tillredningssätt, men då behöver man en kvarn. Om man har en kvarn hemma är det väldigt viktigt att vara noga med rengöringen. Oljor från bönorna kan nämligen härskna vilket kan leda till mögel i kvarnen.

 

Något som många inte är medvetna om är att kaffe är en färskvara och hållbarhetstiden på en bruten förpackning är väldigt kort. Därför är det också viktigt att veta hur man ska förvara sitt kaffe.

­– Om man har öppnat en påse med kaffebönor håller de sig färska i ungefär ett till två dygn – om man förvarar dem rätt. Stäng påsen ordentligt och förvara dem mörkt och svalt, då kan de hålla i veckor.

– Förvara malet kaffe på samma sätt, det håller faktiskt bara i 15 minuter om man förvarar det fel.

 

Förutom det klassiska malda kaffet och de hela bönorna så har en annan favorit börjat få en självklar plats i våra hem, nämligen kapslarna.

– Allt malet kaffe har en gång i tiden varit en böna. Kaffet i kapslarna är lika färskt som kaffet i de klassiska ”tegelstenarna” du köper i butik. Det är inga tillsatser, inga konstigheter. De är även ett bra alternativ om man har ont om tid på morgonen eftersom du slipper dosera kaffe. Och vad är det i dem? Malet kaffe.

 

Här kan du köpa Lavazzas kvalitetskaffe på nätet.

 

AB Kvällstidningen Expressen
Ansvarig utgivare: Thomas Mattsson
Produktion: Wasp Communication
Om cookies