" />
Hela den här avdelningen är en annons

Försäkringar

Presenteras av

Lista: 9 spartips som faktiskt fungerar

Många utgifter som gör det knapert i kassan? Börja det nya året med att se över din ekonomi. Här är några enkla men effektiva tips som får pengarna att räcka längre.

Här kan du se hur mycket din försäkring kostar hos olika bolag – det går snabbt och enkelt.

 

1. Ha en ”köpstoppmånad”

Genom att ha en ”köpstoppmånad” kan du spara många tusenlappar. Dra in på onödiga kostnader som den där tröjan på H&M, kaffen på väg till jobbet eller 100-kronors lunchen. Under en månad får du bara köpa det allra viktigaste – som mediciner, hygienartiklar, mat och kanske en förbestämd summa för nöjen. Se det som ett roligt experiment att testa dig själv och se om du klarar av det.

 

2. Sälj eller byt saker

Ordna en loppis, en bytesdag med vänner, sälj saker på Blocket eller via sälj- och bytesgrupper på Facebook. Listan kan göras lång för hur du kan tjäna pengar på dina ägodelar. En ordentlig rensning kan ge många tusenlappar in på kontot – det gäller bara att ta tag i det.

 

3. Var otrogen mot bankerna – och minska räntekostnaderna

Ja, otrohet mot bankerna lönar sig. Genom att jämföra olika bankers erbjudanden och samla dina lån och krediter till en och samma bank kan räntekostnaderna minska drastiskt. På jämförelsesajten MyLoan kan du, genom att fylla i ett snabbt och enkelt formulär, jämföra 18 olika bankers erbjudande för just dig. Det hjälper dig att få en bra översikt över dina lån och kan ge mer pengar över varje månad.

 

4. Betala alla räkningar i tid…

… Och du slipper onödiga påminnelseavgifter. Om du trots allt inte betalar påminnelseavgiften skickas skulden vidare till ett inkassoföretag. Därefter kan den du är skyldig pengar kontakta Kronofogden – en situation som de flesta nog vill undvika…

 

5. Gör en budget

Ekonomisk planering kan vara roligt när det hjälper dig att hushålla med dina resurser. Första steget är att sätta upp ett mål med din ekonomi. Fundera till exempel på vad du vill uppnå under året – till exempel spara till en resa, öka ditt generella sparande eller betala av ett lån. Genom att räkna ut hur mycket pengar du behöver lägga undan för det aktuella målet varje månad blir det förhoppningsvis lättare att nå det – och du får kontroll över din ekonomi på köpet.

 

6. Jämför dina försäkringar

Kostnaden för en försäkring kan variera stort beroende på vilket bolag du väljer. På jämförelsesajten Insplanet kan du jämföra olika försäkringars priser och villkor genom att fylla i ett enkelt formulär. Du får ett snabbt resultat över olika försäkringsbolags erbjudanden och slipper söka upp information om varje enskilt bolag. Genom att hitta försäkringen som passar just dig kan du spara många tusenlappar varje år.

 

7. Se över dina autogiron

Dras många räkningar automatiskt från kontot? Prenumererar du på onödiga tjänster som du inte utnyttjar? Hur många tv-kanaler behöver du egentligen? Se över dina autogiron – här kan det finnas pengar att spara.

 

8. Välj kvalitet som håller…

… Och du slipper köpa nytt gång på gång. Om du inte är dumsnål och investerar i kvalitet istället för kvantitet kommer pengarna garanterat räcka längre.

 

9. Laga maten själv

Minska utgifterna genom att göra storkok, baka bröd och laga mat på de varor som finns hemma. Gör matlådor av resterna och småät inte sådant som bara kostar en massa onödiga pengar.

 

Här kan du se hur mycket din försäkring kostar hos olika bolag – det går snabbt och enkelt.

AB Kvällstidningen Expressen
Ansvarig utgivare: Thomas Mattsson
Produktion: Wasp Communication
Om cookies