hela denna avdelning är en annons från Ikea

Bästa knepen: Så blir du proffs på att montera Ikeamöbler

Är du duktig på att montera Ikeamöbler?
Så klart du är, det är ju inte så komplicerat. Men det går alltid att bli ännu bättre.
Här är bästa tipsen från Ikeas monteringsproffs.

Om du inte kan eller vill montera själv så hjälper vi dig. Läs mer om monteringsservice här.Om du inte kan eller vill montera själv så hjälper vi dig. Läs mer om monteringsservice här.

 

Historien med möbler i platta paket började 1956 när Ikeas formgivare Gillis Lundgren och Ingvar Kamprad skulle ta bilder till en ny katalog. Lundgren plockade bort benen på bordet ”Lövet” för att lättare få in möbeln i sin bil – och skapade därmed svensk industrihistoria.

 

Att skruva ihop Ikeamöbler har sedan dess blivit en folkrörelse. De platta paketen är en av förutsättningarna för Ikeas låga priser som gett miljoner möjligheten att skapa sina drömhem. Att det också är roligt att bygga möblerna är en bonus.

– Ja, visst är det roligt. Man får snabb feedback på sitt jobb när man monterar en möbel, det blir fint direkt och man känner sig lite duktig, säger Shaun Williams, besiktningsman på Now Office Assemblies som specialiserat sig på montering av Ikeas produkter.

 

Även om många tycker att det är trevligt att montera sina möbler själva finns det ibland anledningar till att man vill slippa. Kanske handlar det om att mycket ska monteras eller så vill man lägga sin tid på annat. Därför finns Ikea monteringsservice – en tjänst som riktar sig till både privat- och företagskunder. Kunderna får besök av professionella hantverkare som monterar och placerar de nyinköpta Ikeamöblerna där du vill ha dem. De kan också hjälpa till med väggförankring. Efteråt tar de med sig emballaget och du kan börja använda dina möbler direkt.

 

Ikea samarbetar med monteringsföretag över hela Sverige för att kunna erbjuda en så bra monteringstjänst som möjligt. Now Office Assemblies i Stockholm startade 1999 och arbetar nu över hela Mälardalen. De ser tydligt att allt fler, både företag och privatpersoner, vill ha hjälp.

– Alla möjliga typer av kunder beställer vår service. Det handlar nog mest om att många inte har tid att göra jobbet själva. Många yngre människor, framför allt i städerna, har också blivit mer vana att använda olika servicetjänster. Till exempel är det vanligt att man får sin mat hemlevererad och sitt hem städat, säger Per Stenvall, driftchef på Now Office Assemblies.

 

Det går att beställa monteringsservice för alla typer av Ikeamöbler. Det finns kunder som vill ha hela kontorslandskap inredda – andra beställer tjänsten för en enda bokhylla. Det vanligaste uppdraget för Per och Shaun är dock att bygga garderobssystem.

– Vi bygger över 400 garderobsstommar i månaden. Ofta handlar det om garderober med skjutdörrar som vissa tycker är lite svårare att montera, berättar Shaun.

 

 

12 TIPS – SÅ BLIR DU PROFFS PÅ ATT MONTERA IKEAMÖBLER

 

Följ beskrivningen

Följ beskrivningen till punkt och pricka. Tar du egna initiativ och gör saker i fel ordning kan du få problem längre fram.

 

Använd alla delar

Har du några delar eller skruvar kvar när du är färdig med din möbel? Inte bra, alla ska användas. Läs beskrivningen igen och se vad du har missat.

 

Gör inte allt själv

Själv är inte alltid bäste dräng, ofta blir det betydligt enklare när man är två. I beskrivningen framgår i vilka moment du bör ta hjälp.

 

Ge dig själv utrymme

Se till att du har gott om plats när du ska montera dina möbler. Ta bort allt som stör eller kan vara i vägen.

 

Täck golvet

Ska du hålla till på ett golv när du monterar? Täck det först med papp eller kanske en matta. Då skyddar du både golvet och möbeln som ska monteras. Grus eller annat kan lätt göra repor.

 

Använd rätt verktyg

Nycklar följer med Ikeaprodukterna, men ibland kan du också behöva komplettera med till exempel en hammare eller en skruvmejsel. Allt finns hos Ikea.

 

Stressa inte

Det är lätt att det blir fel när man jobbar under tidspress. Vänta med monteringen tills du har gott om tid och kan arbeta lugnt utan att bli frustrerad.

 

Gänga rätt

Det är lätt att få skruvarna på rätt plats med Ikeas möbler. Kontrollera dock att du inte sätter i någon snett. Då kan du förstöra gängorna när du drar åt.

 

Dra inte för hårt

En skruvdragare kan underlätta monteringen, men var försiktig. Det är lätt att dra för hårt och förstöra ett skruvhål. Dra för hand om du inte är van vid maskinen.

 

Räta vinklar

Ska du montera en garderob – se till att den är rak innan du fäster bakstycket. På en hög möbel kan bara någon millimeter märkas på slutresultatet. Använd gärna en vinkelhake.

 

Fäst med rätt skruv/plugg

Ska du fästa en möbel i en vägg behöver du skaffa rätt skruvar och eventuellt pluggar. Undersök vad du har för material i väggen och fråga ett proffs vad du ska välja.

 

Försiktig med el och VVS

Kommer din Ikeaprodukt att påverka el, vatten eller avlopp? Kontakta en fackman innan för att ta reda på vad du får och inte får göra själv. Ett misstag kan få stora konsekvenser.

 

Om du inte kan eller vill montera själv så hjälper vi dig. Läs mer om monteringsservice här.Om du inte kan eller vill montera själv så hjälper vi dig. Läs mer om monteringsservice här.

 

AB Kvällstidningen Expressen
Ansvarig utgivare: Thomas Mattsson
Produktion: Wasp Communication
Om cookies