hela denna avdelning är en annons från Ikea

Smarta belysningen från IKEA – tänd lamporna med rösten

Ny smart belysning som anpassas efter hur du lever.
Det är nu en av de ljusaste satsningarna hos IKEA.
– Man måste uppleva det för att förstå hur stor skillnad det blir, säger Rebecca Töreman, produktutvecklare på IKEA.

Så skapar du ett skräddarsytt ljus i ditt hem

 

Allt fler får upp ögonen för hur viktig belysningen är för att man ska må bra i ett hem. Det handlar om att möblera med många ljuskällor och om att hitta en bra kombination av allmänbelysning, funktionsljus och stämningsbelysning.

 

Men det handlar också om att skapa en belysning som går att anpassa efter hur man lever i sitt hem. Under en myskväll i soffan vill man ha en helt annan stämning än när man till exempel städar eller hjälper barnen med läxorna.

– Ja, olika färgtemperaturer är bra i olika situationer. Ett kallt ljus är bra för koncentrationen och ett varmt är bättre om man äter middag eller ser på TV, säger Rebecca Töreman.

 

Ikea har lanserat serien TRÅDFRI, en ny typ av smart belysning som gör det lätt för alla att skapa ett bra och levande ljus för alla situationer i ett hem. Med TRÅDFRI kan man med hjälp av en fjärrkontroll enkelt tända och släcka alla sina lampor. Man kan också växla mellan olika färgtemperaturer och dessutom dimma ljuset.

 

 

För Ikea var målet att det skulle vara så enkelt som möjligt att installera TRÅDFRI, här behöver man varken någon elektriker eller nya sladdar. Den enkla hemligheten: Tekniken finns integrerad i själva ljuskällan.

– Den ser ut som en vanlig glödlampa och man skruvar i den som vanligt i sin lampa. Sen sätter man bara i ett batteri i fjärrkontrollen – och då är det klart. Vill man kan man sen bygga vidare med flera ljuskällor, man kan styra upp till tio stycken med samma fjärrkontroll, berättar Rebecca Töreman.

 

Trådfri går också att styra med en smartphone om man skaffar tillbehöret Gateway och laddar ner en gratisapp som finns både till iPhone och Android. Och här öppnas ännu större möjligheter.

– Bland annat kan man då tidsstyra ljuset med en timerfunktion, till exempel kan man välja att vakna i ett sovrum som sakta ljusnar. Med appen kan man också göra sina egna färdiga inställningar med dimning och färgnivåer och spara i olika ”stämningar”, säger Rebecca Töreman.

 

TRÅDFRI går att styras på ett ännu enklare sätt – nämligen med din röst. Ikea har i samarbete med Google, Apple och Amazon utvecklat en röststyrning som nu har gjorts tillgänglig.

– Vi vill göra det så enkelt som möjligt för alla att använda våra produkter. Och just röststyrning är ett smidigt sätt att styra sin belysning. Tycker man att det är lättare att använda fjärrkontrollen eller appen så kan man så klart göra det, men vi vill ge så många möjligheter som möjligt, säger Rebecca Töreman.

 

Så skapar du ett skräddarsytt ljus i ditt hem

 

AB Kvällstidningen Expressen
Ansvarig utgivare: Thomas Mattsson
Produktion: Wasp Communication
Om cookies