hela denna avdelning är en annons från Ikea

Ljusare tider i ditt vardagsrum

Fina möbler och snygga gardiner – visst.
Men det är ändå belysningen som är viktigast när man ska skapa rätt känsla i ett rum.
Här är de ljusaste idéerna som hjälper dig att lyckas.

Läsa en bok eller laga till en middag – belysning gör ditt hem till ett ställe där du kan göra det du tycker om.

 

Det finns en stark koppling mellan ljus och hälsa. För lite dagsljus kan enligt flera undersökningar göra oss deprimerade och arbetsmiljöverket varnar för att dålig belysning leda till sämre arbetsställningar med värk i axlar, nacke och huvud som följd.

 

Rätt belysning är också det effektivaste verktyget för att skapa rätt stämning i ett rum. Linnéa Tiberg är belysningsexpert på Ikea och jobbar dagligen med att hjälpa människor med att göra deras hem mysigare. Ofta är det vardagsrummen som är i fokus och här finns många möjligheter.

– Vardagsrummet är ett rum där vi gör många olika saker – kopplar av, spelar spel, läser, umgås och ser på tv. Här kan bra belysning verkligen göra stor skillnad, säger hon.

 

För att skapa ett vardagsrum man trivs i är den så kallade funktionsbelysningen viktig, och det är här Linnéa Tiberg brukar börja när hon skapar belysning i ett rum.

– Det här är ljuskällor som ska fylla speciella behov, till exempel en läslampa där man brukar sitta och läsa, en lampa över soffbordet eller en ljuskälla som är riktad mot bokhyllan för att man ska kunna se sina böcker, säger hon.

 

Alla ljuskällor skapar också skuggor och från de riktade funktionsljusen blir skuggorna ofta hårda. För att hantera det kan man arbeta med en så kallad allmänbelysning.

– Man kan leka lite med det här och försöka skapa en balans mellan skuggor och ljus. Ett allmänljus, det kan vara en taklampa, sprider ljuset jämnare än de riktade ljusen. I sig självt är allmänljuset tråkigt och skapar ingen stämning, men man använder det för att höja det allmänna ljuset i rummet och därmed minska kontrasterna, säger Linnéa Tiberg.

 

Utvecklingen av belysning har gått framåt på senare tid. De gamla energislukande glödlamporna är borta och Ikea har också valt att ta bort all halogenbelysning. Nu är det LED som gäller.

– LED är bättre på alla sätt. De drar mindre energi, håller längre och blir inte så varma som halogen, säger Linnéa Tiberg.

 

LED-tekniken har också gett oss helt nya typer av belysning. Och när det efter allmänbelysningen är dags att skapa det mysiga stämningsljuset i vardagsrummet finns nu helt nya möjligheter. Till exempel kan man ha en ljuslist bakom sin tv, ljuspunkter i bokhyllan för att lyfta fram en varm träkänsla eller belysa taket för att accentuera takhöjden. Vill man kan man till och med fjärrstyra sin belysning.

– Med nya Ikea Smart Lighting kan man styra sina ljuskällor trådlöst med fjärrkontroll. Man kan höja och ändra ljusets styrka och även välja mellan tre olika färgtemperaturer: Varmt ljus för myskänsla, kallt för arbetsbelysning och vitt ljus för att likna dagsljus, berättar Linnéa Tiberg.

 

Ljusexpertens 10 tips – så skapar du mysigaste vardagsrummet

 • Utnyttja dagsljuset. Välj gardiner som släpper igenom mer ljus och välj olika material i rummet som reflekterar det ljus som kommer utifrån.
 • Jobba med funktionsbelysningen. Tänk igenom vad du brukar göra var och placera ljuskällor efter det.
 • Använd ett allmänljus för att balansera kontrasterna i rummet.
 • Var lekfull när du ska fixa stämningsbelysningen! Prova att belysa olika punkter i rummet med en ficklampa och se vad det får för effekt.
 • Belysning bakom tv:n är bra för ögonen. Att sitta i ett becksvart rum och titta på en skärm innebär väldigt hårda kontraster.
 • Har du några vackra favoritsaker i rummet? Belys dem så att de syns ordentligt!
 • Högt i tak? Ett uppåtriktat ljus förstärker den känslan.
 • Lagom är inte alltid bäst. Använd många ljuspunkter.
 • Tänk vertikalt. Placera ljuskällor på olika nivåer i rummet.
 • Kika på Ikeas nya fjärrstyrda ljuslösning. Här kan du dimma och ändra ljustemperaturen efter stämning.

 

Läsa en bok eller laga till en middag – belysning gör ditt hem till ett ställe där du kan göra det du tycker om.

 

FAKTA

Så enkelt kan du få hem din nya belysning


PLOCKSERVICE. Vet du exakt vad du vill ha? Då kan du få hjälp med att plocka ihop alla de saker du ska köpa. Lämna en inköpslista i varuhuset så löser personalen resten. Du kan sen välja om du vill ta hem sakerna själv eller om du vill ha hjälp med transporten också.

 

POSTPAKET. När du handlar hos Ikea kan du välja få dina varor levererade. Mycket går att skicka i postpaket. Det kostar bara 49 kronor och du hämtar ut paketet hos ditt närmsta ombud när det passar dig.

 

HEMLEVERANS. När du handla dina varor hos Ikea kan du välja att få dem hemlevererade. För mer information besök gärna ditt närmsta Ikeavaruhus eller gå in på www.ikea.se/leverans.

Klicka på produkterna nedan och köp direkt

 • Ranarp

  Golv/läslampa, off-white
  499 kr

  Köp nu

  Jansjö

  LED vägg-/klämspot, vit
  99 kr

  Köp nu

  Sinnerlig

  Taklampa, bambu
  599 kr

  Köp nu
 • Trådfri

  Set för dimning, grå/vit
  299 kr/styck

  Köp nu

  Ikea PS 2017

  Bordslampa, vit
  349 kr

  Köp nu

AB Kvällstidningen Expressen
Ansvarig utgivare: Thomas Mattsson
Produktion: Wasp Communication
Om cookies