hela denna avdelning är en annons från Ikea

Modernt kök med klassiska detaljer

Ett klassiskt kök från 1950-talet – med moderna utrymmen och nya praktiska funktioner. När Jonna och Arvid byggde sitt drömkök lyckades de med hjälp av Ikeas köksplanerare få det bästa av två världar.
– Vi är verkligen supernöjda! Det är så roligt när man kan få hjälp att sätta sin personliga prägel, säger Jonna, 30.

Vill du vara säker på att du får till ett riktigt bra nytt IKEA kök? Boka tid för ett personligt möte med en av våra köksspecialister.

 

Jonna och hennes sambo Arvid bytte sin tvårummare mot en trea i Johanneshov i södra Stockholm. Lägenheten är vacker. Högt upp i ett charmigt hus från 1950-talet bjuder rummen på både ljus och rymd. Köket var dock både slitet och trångt. Jonna och Arvid bestämde sig tämligen omgående för att bygga om och det blev ett omfattande projekt med många beslut att fatta.

 

I köket fanns precis som i resten av lägenheten en hel del vackra detaljer som var värda att bevara. Här fanns bland annat en fin diskbänk som suttit där sen huset byggdes, här fanns vackra detaljer i trä som kunde putsas upp och få ett nytt liv.

 

Samtidigt ville Jonna och Arvid få ett modernare och mer funktionellt kök, en plats där de både kan laga mat och umgås med sina vänner. Lösningen blev att öppna upp en vägg mot vardagsrummet och där bygga en stor köksö.

– Vi velade länge, ett tag tänkte vi riva ner allt och bygga ett helt nytt kök. Men Arvids mamma kom med idén att vi skulle kunna bygga en stor köksö och där få den förvaring och den arbetsyta som vi saknade, säger Jonna.

 

Innan köksrenoveringen drog igång bokade Jonna och Arvid tid hos en köksplanerare på Ikea för att få hjälp med projektet. Och här fick de flera tips som blev värdefulla, både när det gäller funktion och design.

– Ja, verkligen. Här fick vi bland annat hjälp med vilka mått vi skulle ha och vi skissade tillsammans upp hur det skulle se ut i köket. Det var toppen. Eftersom den ena delen av köksön vetter mot vardagsrummet ville vi att den skulle vara så diskret som möjligt för att smälta in. Det blev släta vita luckor utan handtag. På sidan mot själva köket ville vi ha mer bistrostil och tipsades därför om att välja lådor i rostfritt, berättar Jonna.

 

Jonna och Arvid brukar hittar saker som de gillar på Ikea, de har till exempel också satsat på ett vitrinskåp och ett sideboard från Ikea. Därför blev det naturligt att vända sig hit. De låga priserna påverkade också beslutet och gav större möjligheter att skapa ett drömkök.

– Jag tycker verkligen inte att det blev dyrt alls. Och att vi valde Ikea gjorde att vi kunde lägga mer pengar på andra detaljer, till exempel kunde vi byta ut golvet mot fiskbensparkett i ek och satsa på ny belysning. Det är roligt när man kan sätta sin egen prägel på ett kök, säger Jonna.

 

Jonna och Arvids kök är nu färdigt. Den gamla delen av köket är renoverad och den stora köksön är på plats mot vardagsrumsdelen. Och paret gillar resultatet.

– Ja, vi är verkligen supernöjda! Arvid bakar – det är mest han som gör det – och vi kan stå här och ta ett glas när vi har våra vänner på middag. Vi använder verkligen köksön hela tiden, säger Jonna.

 

Vill du vara säker på att du får till ett riktigt bra nytt IKEA kök? Boka tid för ett personligt möte med en av våra köksspecialister.

 

AB Kvällstidningen Expressen
Ansvarig utgivare: Thomas Mattsson
Produktion: Wasp Communication
Om cookies