hela denna avdelning är en annons från Ikea

IKEA: Därför är ljuset din viktigaste inredningsdetalj

Bra belysning är nyckeln till ett härligt hem.
Och tack vare ny teknik från IKEA är det nu enklare än någonsin att skapa rätt atmosfär i varje rum.
– Det är ljuset som sätter stämningen. Det är pricken över ”i:et”, säger Torunn Brelin, inredare på IKEA i Karlstad.

Så skapar du ett skräddarsytt ljus i ditt hem

 

Många svenska hem är fint inredda med vackra möbler och smarta lösningar. Många har också lagt stora pengar på renovering med noggrant utvalda färger och detaljer. Dock är det vanligt att belysningen inte får samma omtanke, man kanske nöjer sig med en plafond i taket och en lampa stående i ett fönster. Ofta beror det på att man saknar kunskap.

 

Torunn Brelin arbetar med att planera och bygga de olika rum i varuhuset som finns för att visa heminredningslösningar och inspirera kunderna. När hon ska skapa en ny miljö är belysningen ett av hennes viktigaste verktyg. Och hon arbetar i tre steg för att skapa stämning och funktion.

– Man brukar prata om tre olika typer av belysning när man inreder ett rum: Allmän-, funktions- och stämningsbelysning. Jag brukar börja med funktionsbelysningen, det är riktat ljus som finns där för de aktiviteter man vill ägna sig åt i rummet. Det handlar om att man ska se ordentligt när man till exempel läser en bok, spelar spel eller syr, säger Torunn Brelin.

 

Funktionsbelysningen är ofta riktat ljus som ger skarpa kontraster. För att jämna ut det använder sig Torunn Brelin ofta av stämningsbelysning.

– Det är ett mer diffust ljus. Här kan man till exempel använda lampor i papper, man kan ha tygskärmar eller frostat glas. Det kan till exempel lysa upp ett mörkt hörn för att göra det mysigare och få rummet att kännas större. Ställer man en lampa i fönstret blir det mysigare när man ser det från utsidan också, säger hon.

 

Torunn Brelin tycker också att man ska ha en bra allmänbelysning, det kan vara en taklampa eller en plafond. Den här belysningen ska dock inte skapa trivsel, i många situationer är det bäst att ha allmänbelysningen släckt.

– Det här är ofta ett spritt ljus. Det är praktiskt när man kommer in i ett rum och vill tända snabbt och lysa upp allt. Det är också bra när man städar eller om man letar efter något, säger hon.

 

Nyligen har Torunn Brelin fått ett nytt verktyg att jobba med – en ny typ av smart belysning som IKEA kallar TRÅDFRI. Här kan hon via en fjärrkontroll dimma alla lampor och även ändra färgtemperaturen mellan varmt och kallt ljus, beroende på vilken stämning hon vill skapa. Och tack vare att tekniken sitter i själva ljuskällan behövs inga fasta installationer.

– Det blir en väldigt bra effekt, jag tycker att det är jättekul. Jag skaffade själv TRÅDFRI hemma för att jag ville kunna dimma belysningen utan att behöva anlita en elektriker, säger hon.

 

TRÅDFRI går också att styra med en smartphone om man skaffar tillbehöret Gateway. Här öppnas ännu större möjligheter, bland annat kan man tidsstyra ljuset med en timer och göra sina egna färdiga inställningar med färgnivåer och dimning. IKEA har tack vare ett samarbete med Google, Apple och Amazon också gjort det möjligt att röststyra sin belysning. Smidigare kan det inte bli.

– Jag tycker att det här är en fantastisk produkt, och det säger jag inte bara för att jag vill göra reklam för IKEA. Man kan verkligen leka med ljuset hemma nu, säger Torunn Brelin.

 

Så skapar du ett skräddarsytt ljus i ditt hem

 

AB Kvällstidningen Expressen
Ansvarig utgivare: Thomas Mattsson
Produktion: Wasp Communication
Om cookies