hela denna avdelning är en annons från Ikea

Deppig? Så släpper du in ljuset i din vardag!

Kanske är du trött eller nedstämd nu under vintern?
Det kan vara bristen på ljus som påverkar dig.
Det finns dock enkla vägar som gör dig piggare.
Här är expertens tips.

Så får du ett skräddarsytt ljus i ditt hem

 

Ljuset är inte bara viktigt för att vi ska kunna se – det påverkar också hur vi mår. 2002 upptäcktes en tredje receptor i det mänskliga ögat som forskare tror kommunicerar direkt med den del av hjärnan som styr vår biologiska klocka och vår dygnsrytm. Ljuset som tas in via den här receptorn påverkar utsöndringen av sömnhormonet melatonin och stresshormonet kortisol, något som kan vara en av förklaringarna till att många känner sig trötta eller nedstämda nu under hösten.

 

Det är inte bara det naturliga dagsljuset som påverkar oss. Även den belysning som vi har i våra hem eller på våra arbetsplatser styr oss. Många har dock för få ljuskällor i sina rum för att skapa optimala förutsättningar. Det här vill experterna ända på.
– Vi jobbar med tre olika typer av belysning när vi inreder ett rum: Allmän-, funktions- och stämningsbelysning. Funktionsbelysningen är riktat ljus som finns där för de aktiviteter man vill ägna sig åt i rummet. Stämningsbelysningen är ett mer diffust ljus, här kan man till exempel använda tygskärmar eller lampor i papper. Allmänbelysningen, det kan vara en taklampa eller plafond, är praktisk när man kommer in i ett rum och vill tända snabbt och lysa upp allt, säger Torunn Brelin som är inredare på IKEA i Karlstad.

 

Det är inte bara antalet ljuskällor som avgör hur vi påverkas av belysningen. Det finns också olika typer av ljus som inverkar på oss på olika sätt. Man brukar tala om att ljuset har olika temperaturer.

– Man blir piggare av ett kallt blåare ljus, det finns det forskning som visar. Det är bra när man till exempel ska arbeta eller behöver koncentrera sig på något. Ett varmare och gulare ljus har en mer avslappnande effekt och passar bättre när man ska mysa, säger Torunn Brelin.

 

 

IKEA har lanserat den smarta belysningen TRÅDFRI och med den kan man själv styra om man vill ha varmt eller kallt ljus i ett rum. Med hjälp av en liten fjärrkontroll kontrollerar man både ljusets styrka och temperatur.
– Många som testar det här tycker att det är smidigt. Och det är spännande att se hur stor skillnad det blir i ett rum med den här smarta belysningen, säger Torunn Brelin.

 

Att installera TRÅDFRI hemma är enkelt. Eftersom den nya tekniken sitter i själva ljuskällan behövs ingen elektriker och ingen fast installation. TRÅDFRI ser ut som en vanlig glödlampa och skruvas i på samma sätt. Vill man kan man para upp till tio stycken ljuskällor och sen kontrollera dem med en och samma fjärrkontroll.
TRÅDFRI går också att styra med en smartphone om man skaffar tillbehöret Gateway. Då kan man tidsstyra sitt ljus med en timerfunktion och göra egna inställningar med färgnivåer och simning.  Du kan också styra TRÅDFRI med din röst – IKEA har i samarbete med Google, Apple och Amazon utvecklat en röststyrning som nu finns tillgänglig.

 

Så får du ett skräddarsytt ljus i ditt hem

AB Kvällstidningen Expressen
Ansvarig utgivare: Thomas Mattsson
Produktion: Wasp Communication
Om cookies