hela denna avdelning är en annons från Ikea

Enkla knepen: Duka smart för sommarens alla fester

Ett vackert middagsbord kan bli sommarens bästa minne!
Med enkla medel kan du skapa en feststämning som lever länge.
Här är expertens bästa tips för härliga dukningar till midsommar och årstidens alla andra högtider.

Vilka leveranssätt är möjliga för din beställning? Ta reda på det här.

 

Maten och middagsbordet står i centrum för många av våra svenska högtider, inte minst midsommar då vi gärna sitter ute och njuter av läckerheter som jordgubbar, sill och färskpotatis. Lägger man lite extra energi på dukningen kan festen bli minnesvärd, även om vädret inte alltid blir som man tänkt sig och man får flytta in kalaset under tak.

 

Henny Forsberg är heminredare på Ikea och expert på dukning och husgeråd. Hon har hjälp många att få inspiration till fina festdukningar, bland annat till midsommar.

– Jag tycker att det är fint med en duk i neutral färg, gärna vit, så att annat kan få utrymme och synas. Just på midsommar tycker jag att man ska ha mycket blommor på bordet som får sätta färg – det går inte att ha för mycket, säger hon.

 

 

Midsommar är en traditionell högtid och Henny gillar därför att hålla dukningen klassisk. Hon blandar dock gärna färger på tallrikar och assietter, men vill gärna ha dem från samma serie.

– Vi har till exempel serien ”Arv” som går i en klassisk stil som jag tycker passar bra speciellt på midsommar. Här kan man till exempel välja vita tallrikar och blanda med grå eller rosa assietter.

 

Glasen är viktiga vid alla högtidsmåltider, oavsett vad man tänker fylla dem med. Här har hon ett enkelt tips för att skapa en exklusiv känsla:

– Duka med olika glas till varje dryck du serverar. Ska man dricka saft, vin, vatten, snaps… det blir lite lyxigare om man dukar med olika glas till allt.

– Ikea har också en serie som heter ”Korken” där det bland annat ingår fina rustika flaskor som passar perfekt att servera vatten eller andra drycker i. I serien ingår också fina glasburkar som man kan ha olika saker i, säger Henny.

 

 

Har man inte allt som behövs till sin festdukning hemma – kanske blir gästerna fler än man har tänkt sig – går det att komplettera utan att man behöver ge sig iväg och shoppa. På ikea.se går det mesta att beställa till festen och man kan sen få allt hemskickat i ett postpaket.

Ett exempel på något som ofta fattas när gästerna blir många är bestick.

– Ja, det är ju inte ovanligt att det fattas några knivar och gafflar. Jag tycker att det är okej att blanda med dem man redan har hemma, lite hopplock kan bli rätt charmigt. Det finns många prisvärda bestick som man enkelt kan beställa hem för att komplettera, säger Henny Forsberg.

 

Är bilen för liten eller handlar du från IKEA.se? Välj det leveranssätt som passar dig bäst.

 

FAKTA

Så funkar postpaket


● Att få hem sina varor med postpaket kostar 49 kronor.

● Det ryms mycket i ett postpaket, paketet kan som mest vara 150 x 70 x 115 centimeter stort.

● Maximal vikt är 20 kilo.

● Normal leveranstid är 4–7 dagar och du får ett SMS som bekräftar när du kan hämta ut din beställning på ditt närmsta utlämningsställe.

AB Kvällstidningen Expressen
Ansvarig utgivare: Thomas Mattsson
Produktion: Wasp Communication
Om cookies