Single post hero

Sweden International Horse Show 25 år: Ryttarprofilerna om sina bästa minnen

Peder Fredricson målade en häst till skelett – och Malin Baryard körde en riktig polisbil. Här är stjärnornas bästa minnen av världens största hästevenemang inomhus – en mix av show och sport som i år fyller 25.

Här kan du köpa biljetter till Sweden International Horse Show 30 november-3 december.

”Min fru grät av lycka”
Patrik Kittel, Sveriges ledande dressyrryttare, var på plats redan som 16-åring. Han hade fått ett vitt inträdesband, men såg att ryttarna hade röda band.
– Då köpte jag en röd penna och målade mitt band. Sedan gick jag ner till stallarna och så satt jag hela dagen vid framridningen och tittade på hur proffsen red fram sina hästar.
– Men ett stort minne är förstås när jag vann världscupen med Toy Story 2011. Det var en ”once in a lifetime-ritt” på den hästen, den gick långt över sin förmåga. Lyndal, min fru som äger hästen, var så glad att hon grät.

”De ringde på kvällen – nästa morgon gjorde jag debut i världscupen”
Kristian von Krusenstierna, framgångsrik dressyrryttare, var tidigt på plats under de första åren i Globen, för att hinna se så mycket som möjligt innan han åkte till skolan. Senare fick han själv vara med.
– 2002 blev jag inkastad som reserv. De ringde mig på onsdagskvällen och jag fick rida min debut i världscupen torsdag morgon.

”Jag agerade hinder – som kung Neptun i en kista”
Henrik Johnsson, Malin Baryard Johnssons man, har medverkat som konferencier de senaste 15 åren – och även i showen!
– Våra barn är också med. De brukar vara utklädda till något djur i showen och Alvar har varit med Malin i hundagilityn. Min egen peak i Owe Sandströms show var omkring 2005, när jag som kung Neptun låg i en kista som Helena Persson skulle hoppa över.

”Vi lånade en polisbil”
Malin Baryard minns när hon och Lisen Bratt Fredricson gjorde en av Ulla Skoogs och Suzanne Reuters sköna 90-talssketcher med en polisbil i maskeradhoppningen.
– Vi fick låna en riktig polisbil, otroligt!

”Målade hästen som ett skelett”
Peder Fredricson var först där och hjälpte brorsan (Jens Fredricson, som bland annat vann Grand Prixen 1996/reds anm) och senare Lisen (Bratt Fredricson, hans fru) i några år. Det dröjde innan han själv fick tävla.
– Brorsan hjälpte jag med maskeradhoppningen och målade hans angloarab Shiva du Loup som ett skelett. Och vi målade Helena Perssons häst som en dalahäst. Ett annat häftigt minne är förstås när jag vann Grand Prixen med H&M Sibon 2014. Hästens ägare Astrid Olin, 87 år, fick komma ner och köra bilen inne på arenan och hon fräste runt i rasande fart.

”Min största seger”
Lisen Bratt Fredricson väljer direkt ett minne från 1999.
– När jag vann Grand Prix med Casanova. Det var min största seger och på en häst jag tagit fram själv till svår klass. Året efter hade han 90 procent placeringar i 1.60 klass och gick OS.

Här kan du se hela programmet och köpa biljetter till Sweden International Horse Show 30 november-3 december.