Single post hero

Sveriges hoppdrottning Malin Baryard leder världens största hästevenemang

Sweden International Horse Show är världens största hästevenemang inomhus – en unik mix av sport och show. I år fyller tävlingarna 25 år – och det är Sveriges hoppdrottning Malin Baryard som bjuder in världseliten av ryttare. – De har svårare att tacka nej när det är jag som frågar, säger hon.

Här kan du köpa biljetter till Sweden International Horse Show 30 november-3 december!

Malin Baryard-Johnsson har varit med på Sweden International Horse Show i nästan alla de 25 åren – de senaste åren också som sportchef för evenemanget.
– Det har varit fantastiskt roliga år, säger hon.

I år ser hon fram emot tävlingarna, som avgörs på Friends Arena, mer än någonsin:
– Det blir underbart – med 25-årsjubileet och tre europamästare som kommer: Peder Fredricson, Isabell Werth och Ingrid Klimke! Framför allt är det otroligt roligt med jättesatsningen på dressyr.

Etta i världen
Malin Baryard har en lång karriär bakom sig och började tidigt. Redan som ponnyryttare vann hon EM-guld och hon har i alla år tillhört toppen, ridit i landslaget och bland annat tagit lagsilver i både OS, VM och EM. 2003 var hon etta på världsrankingen och hon har en star quality och ett grundmurat rykte som kvalitetsryttare som gör att hon bjuds in till de flesta stora tävlingar runtom i världen.

Spexade med prinsessan Madeleine
Genom åren har Malin Baryard bjudit på mycket spex i tävlingarna. Som då hon lockade prinsessan Madeleine att vara Spice Girl tillsammans med henne och tre andra tjejer. Eller hennes många helgalna maskeradhoppningar tillsammans med Lisen Bratt Fredricson. Ett år var hon en groteskt fet version av dåvarande statsminister Göran Persson, med Lisen som Dr Alban illustrerande Sydafrikafiaskot, som väckte stor debatt 1999. Malin mötte senare Göran Persson på en träff inför OS, men han hade inte tagit illa upp, erfar Malin.

Lite annorlunda var det 2004:
– Jag var gravid med min son Alvar och en barnmorska gick ut i medierna och sa att jag inte borde rida. Men jag hade min familj och min man Henrik bakom mig och kunde bemöta det på ett bra sätt.

”Väldig hög nivå på tävlingarna”
Malin hade många framgångar i Globen men det dröjde ända till 2010 innan hon fick sätta sig bakom ratten:
– Det ultimata var när jag äntligen vann den första bilen. Det var så nära i så många år.

Hon är stolt över att vara en del av tävlingarna.
– Evenemanget har höjts sportsligt och nu är det väldigt hög nivå.
Som sportchef tar Malin strategiska beslut om att utveckla sporten och ser till att man håller toppkvalitet för hästar och ryttare. Viktigt är också inbjudningarna.
– Det är jag som bjuder in ryttare till tävlingen. De har svårare att tacka nej när det är jag som frågar.

Här kan du se hela programmet – och köpa biljetter till Sweden International Horse Show 30 november-3 december.

3 röster om Malin

Peder Fredricson, EM-hjälte och Malins kollega i H&M-teamet: ”En av världens mest talangfulla ryttare som får alla hästar att hoppa sitt allra bästa – dessutom är hon bra på att organisera och en fantastisk lagkamrat.”

 

Evelina Tovek, 24-årigt stjärnskott i hoppning: ”Ända sedan jag var liten har Malin varit min idol – hon är den där coola ryttaren, och trots att hon är ganska liten lyckas hon inverka jättebra på stora hästar.”

 

Jan Brink, nestor i dressyr: ”Hon går with the flow och låter hästen sköta det – en extrem naturbegåvning på hästryggen men också en som jobbar hårt med skit under naglarna.”