Single post hero
Foto: Haide Westring

Här är kändisarna som tävlar i hoppning

Youtube-stjärnan Lucas Simonsson är livrädd för hästar – medan Carolina Gynning, bloggare och konstnär, är en van ryttare. Här är kändisarna som tränat hårt i ett halvår inför Stjärnornas hoppning, som avgörs på Friends Arena söndag 3 december.

Se kändisarna live! Här kan du köpa biljetter till Sweden International Horse Show 30 november-3 december.

Tävlingen Stjärnornas hoppning har varit ett populärt inslag på Sweden International Horse Show under tio år. Sedan fem år är tävlingen också en tv-serie: Stjärnhoppningen i SVT:s Barnkanalen. Programledaren Rickard Olsson har vunnit tävlingen två gånger och leder numera också tv-programmet.
– Jag har alltid drömt om att rida, men varit rädd för hästar. Men när jag fick chansen att vara med i Stjärnhoppningen tackade jag ja direkt.

Rickard blev hästbiten på allvar:
– Jag var till och med på väg att köpa häst för ett år sedan. Mentalt var jag redan hästägare. Jag skulle köpa Oscar, som varit med i Stjärnhoppningen flera gånger. Men så blev han halt och köpet ställdes in. Och sedan tog de bort honom! Fruktansvärt. Nu har jag inte ridit så mycket på ett tag, men jag kommer igen.

Han tycker att Stjärnhoppningen är det absolut häftigaste av alla liknande tävlingsprogram.
– Om man jämför med Let’s Dance som är intressant på sitt sätt, så finns det här helt andra dimensioner – man får verkligen utmana sina rädslor och man får knyta an till en annan levande varelse på ett fantastiskt sätt.

Deltagarna går in i tävlingen till hundra procent.
– Det är mycket känslor. Deltagarna tar verkligen det här på allvar. Jag kommer ihåg för ett par år sedan när Sara Varga och Magdalena Graf måste dela häst för att Saras blivit halt. Båda grät!

Målet med programmet är att visa att alla kan lära sig rida, men att det krävs träning och ödmjukhet. De flesta av deltagarna tar uppgiften på stort allvar och lägger mycket tid på att träna under det halvår som de har på sig.
– Ta till exempel HanaPee nu i årets gäng, som sitter och åker ut till Vallentuna en timme varje väg, tre gånger i veckan, för att rida.

Se kändisarna live! Här kan du köpa biljetter till Sweden International Horse Show 30 november-3 december.

Årets deltagare i Stjärnornas hoppning

➠ Carolina Gynning, bloggare, konstnär och van ryttare med egen häst och stort hästintresse.
➠ Dermot Clemenger, jurymedlem i Let’s Dance, mycket revanschsugen nybörjare som ramlade av förra året.
➠ Happy Jankell, skådespelerska, som var med i tävlingen 2015.
➠ Lucas Simonsson, youtuber, livrädd för hästar.
➠ Hanna Persson, känd som HanaPee, bloggare och programledare, total nybörjare.
➠ Arantxa Álvarez, Idoltjejen som blev programledare, har aldrig hållit på med hästar förut.

 

Fakta/Stjärnhoppningen

De sex kändisarna har lärt sig rida under sex månader och gör upp i en hoppfinal söndag 3 december. Tv-serien Stjärnhoppningen i Barnkanalen följer även deras träning i sex avsnitt under hösten.

 

Nya regler

➠ En nyhet i år är att tre nya deltagare kommer att bilda team med tre veteraner från tidigare säsonger.
➠ Sedan förra året är också dressyrryttaren Kristian von Krusenstierna med som häst- och säkerhetsansvarig. Genom alla år har Lena Bredberg varit hopptränare och Anna Persson Wallberg har tränat ryttarna i ridningens grunder.