Single post hero
Therese Nilshagen, 34, har gått den tuffa vägen från ridskolan till världstoppen. Hon har visat att det går att lyckas även om man inte har stora ekonomiska resurser från början. Foto: Roland Thunholm

Från ridskoletjej till dressyrstjärna

Sveriges starkast lysande stjärna inom dressyren just nu är Therese Nilshagen, 34. Med sin Dante Weltino – som hon själv utbildat – var hon fyra i EM, bäst av svenskarna. Det var första gången hon tävlade på svensk mark sedan hon var ponnyryttare i Vällingby. Men snart är hon tillbaka igen i Sverige – på Friends Arena och Sweden International Horse Show.

Här kan du köpa biljetter till Sweden International Horse Show 30 november-3 december.

– Wow, tänk om man en dag får rida in på en sådan arena!
Så tänkte Therese Nilshagen när hon som ung ponnytjej från Vällingby ridklubb satt på läktaren i Globen som då var platsen för årets höjdpunkt: Stockholm International Horse Show (som senare bytt namn till Sweden International Horse Show).
– Det kändes väldigt långt borta att man själv någonsin skulle få göra det. 

Skön revansch
Men nu kommer hon – Sveriges främsta dressyrstjärna – med sin makalösa hingst Dante Weltino. De var med en fjärdeplats bästa svenska ekipage i EM i Göteborg i augusti och tog EM-brons med laget.

För Therese var det förstås en skön revansch efter den punkterade OS-drömmen förra året, där hon och Dante fanns på plats i Rio – men så, plötsligt, vid veterinärkontrollen, var han halt, och starten ställdes in.

Se Therese och Dante live! Här kan du köpa biljetter till Sweden International Horse Show.

Foto: Roland Thunholm

Jobbade i stallet – fick råd att rida mer
Många ryttare i toppen kommer från familjer som haft ridhästar sedan generationer tillbaka. Men Therese började som vilken ridskoleryttare som helst på Vällingby ridhus.
– Jag började rida när jag var åtta år, en gång i veckan. Allt eftersom åren rullade på började jag vara där mer och mer, till slut var jag i stallet varje dag och hade alla kompisar där. När jag blev femton fick jag börja jobba i stallet så att jag kunde få råd att rida två gånger i veckan.

När hon var fjorton började hon tävla ponny i dressyr – Vällingby är en dressyrinriktad ridskola. Therese vann både små och lite större tävlingar på ponny, lektionshästmästerskap och distriktsmästerskap.

”Dante har en otrolig energi”
Via en kompis kompis kom erbjudandet att åka till Tyskland.
– Jag skulle egentligen plugga, men tänkte vara i Tyskland och jobba ett år först. Det där året har blivit fjorton år nu.

För fem år sedan blev Therese chefsberidare på Dressurpferde Leistungszentrum Lodbergen i tyska Löningen. Det var här hon mötte sin stjärna Dante Weltino, då fem år.
– Jag kände på en gång att det här är en väldigt bra häst. Han hade en otrolig energi och jag tänkte att kan man ta vara på den kan det bli fantastiskt. De flesta får bara en häst i livet som är så här bra.

Kan behålla unghästar
Förutom Dante rider hon omkring sju andra hästar om dagen. Hon älskar sitt jobb och ser att det ger alla möjligheter hon kan önska sig som ryttare.
– Lönen är bra och här kan jag utbilda unghästar och behålla dem även när de kommer upp på hög nivå. På många andra ställen säljs de när de har nått lite högre upp i klasserna. Jag är inte den som drömmer om egna hästar och en egen anläggning.

Insamling på Facebook
Men nu har hon plötsligt – lite oväntat – fått en egen häst. Efter EM gjordes en stor insamling via Facebook där hundratals människor har gått ihop för att köpa in ett fint dressyrföl till Therese Nilshagen. I oktober ropade hon själv in det på Elitfölauktionen.
– Först och främst ska han nu gå med sin mamma och sedan hoppas jag att uppfödaren kan behålla honom medan han växer upp, så att jag kanske hämtar honom när han blir tre.

Här kan du se hela programmet för Sweden International Horse Show på Friends Arena, 30 november-3 december.