Single post hero

Fälttävlan – ridningens rock'n'roll

Fartfyllt och lite farligt. Fälttävlan är sporten som väcker fascination och lite förfäran – i alla fall det halsbrytande terrängprovet. På Sweden International Horse Show kan du följa tävlingen live.

Här kan du köpa biljetter till Sweden International Horse Show 30 november-3 december.

Fälttävlansryttaren Ludwig Svennerstål brukar vara den stora publikfavoriten på Friends Arena, där Sweden International Horse Show i år firar 25-årsjubileum. När Ludwig rider står publiken upp och skriker.
På Friends visar vi upp det bästa av vår sport i en klass där vi rider fälttävlanshinder så fort som möjligt, säger han.

Ludwig bor sedan flera år i England, där han länge delat anläggning med fälttävlans största stjärna genom tiderna, Mark Todd. Snart flyttar han dock till Mark Phillips – ja, prinsessan Annes ex – anläggning för att få plats för alla sina hästar. Hans verksamhet har växt till att handla lika mycket om att utveckla och sälja hästar som att satsa på sitt eget tävlande. Just nu har han ett helt gäng med unga hästar och inte mindre än fyra topphästar i stallet. En av dem, El Kazir, tar han med sig till Sweden International Horse Show.

Men hur farlig är sporten? Då och då hör man ju faktiskt talas om fälttävlansryttare som dör och sedan 1993 har 59 dödsfall registrerats internationellt.
– Det är inte så att jag tänker att nu ska jag rida terräng och kanske dör jag. Men vi jobbar mycket med att göra sporten säkrare. Det handlar om hur man rider, men också om hur banorna byggs. När vi ryttare går banan och ser något som inte är säkert så säger vi till. Det kan handla om avstånd som inte är bra eller att hindret inte är tillräckligt tydligt för hästarna, säger Ludwig.

Här kan du se hela programmet och köpa biljetter till Sweden International Horse Show.