Single post hero

Det visste du inte om Peder Fredricson

Han tränar yoga varje morgon, älskar att plantera träd – och byter hotellrum om där inte finns ett badkar. Här är 8 saker du inte visste om EM-hjälten Peder Fredricson, 45.

Se Peder och Allan live! Här kan du köpa biljetter till Sweden International Horse Show 30 november-3 december.

Efter OS-silvret i hoppning i Rio 2016 blev Peder Fredricson och hästen All In – kallad Allan – rikskändisar och Peder vann Jerringpriset, folkets pris.
När han tog EM-guld i augusti i år på hemmaplan i Göteborg blev han ännu mer folkkär.
– Jag kommer att hålla på så länge det är kul, säger Peder, 45. Nu kör jag på hårt och ser hur långt jag kan komma. Jag vill inte tänka tillbaka sedan och känna att jag inte satsade för fullt.
Han menar att Allan är en sådan häst som man kanske bara får en gång i livet och ser att duon har fler mål att nå – inte minst i OS 2020.

Den som vill se Peder och Allan tävla behöver inte vänta. De kommer att vara med när världseliten samlas vid Sweden International Horse Show, som fyller 25 år i år – tävlingarna avgörs på Friends Arena i Stockholm.

Här kan du köpa biljetter till Sweden International Horse Show 30 november-3 december.

Det här visste du inte om Peder

➊ Han är konstnär. Just nu håller Peder på att signera tavlor som kommer att finnas att köpa i webshoppen och på mässan på SIHS. Peder är känd för sina fantastiska målningar av hästar och har tidigare jobbat som grafisk formgivare.

➋ Han älskar att plantera träd och frun Lisen Bratt Fredricson tycker att det nog börjar bli lite för mycket i trädgården.
– Jag tycker det är roligt att följa dem och se hur de växer. Och jag vill känna att jag lämnar något bestående efter mig.

➌ Han gick ner i vikt sju kilo inför OS och försöker hålla den vikten.
– Jag har så små hästar nu så jag får inte äta så mycket. Nej, jag bantar inte, men man måste hålla en viss vikt. Men jag har inte någon diet. Jag äter allt.

➍ Varje morgon tränar Peder yoga i trettio minuter.
– Jag började för att jag hade ont i ryggen. Det är inte riktig yoga, utan först lite uppvärmning som jag halvt har kommit på själv, halvt har gjort med andra. Sedan fem övningar som jag har tagit ur en bok. Det är bra för fysiken, ryggen, andningen, mentalt och det ger en bra start på dagen. Det är inte så strikt, ofta klättrar Bill (yngste sonen) omkring på mig medan jag yogar.

➎ Just nu är Peder den som tävlar, trots att det vid OS 2012 var hustrun Lisen som var uttagen.
– Men hon har så många andra projekt, så mycket annat som hon vill göra. Det var inte så att hon slutade tävla som en uppoffring för min skull.

➏ Peder började sin karriär som fälttävlansryttare och blev Sveriges yngsta OS-ryttare genom tiderna när han som 20-åring tävlade i Barcelona 1992. Hans nästa OS blev Aten 2004 där han i stället tävlade i hoppning och tog silver med laget och blev fyra individuellt.

➐ Han badar gärna badkar och byter hotellrum om där inte finns badkar.
– Någon gång har vi fått värsta sviten, berättar Lisen. Men då det inte funnits badkar har vi fått byta till någon skrubb, men med badkar.

➑ Han har en ovanligt egensinnig häst.
– Allan är inte en häst som söker kontakt, han är väldigt mycket i sin egen värld och gör sin grej – du kan inte tvinga honom till någonting. Som nu inför finalen så kom jag mot sista hindret på framhoppningen och när det var två språng kvar stannade han. Då skulle han bajsa. Då kan han stå där i trettio sekunder utan att flytta på sig. Men vi har en väldigt bra relation för jag har varit så mycket med honom.

Här kan du se hela programmet och köpa biljetter till Sweden International Horse Show 30 november-3 december.