Single post hero

4 myter om dressyr

En skönhetstävling. Ett cirkusnummer där hästen följer ett inlärt program – och ryttaren inte ens får hög puls. Myterna och föreställningarna om sporten dressyr är många. Här är de 4 kanske vanligaste.

Se världseliten inom dressyr tävla! Här kan du köpa biljetter till Sweden International Horse Show.

1. Dressyr är den minst ansträngande ridsporten
Dressyrryttare är ofta smala, men de har samtidigt en enorm bålstyrka med massor av små muskler som vi andra knappt känner till. En sex minuters dressyrritt förbränner betydligt mer energi än en hoppritt på cirka en minut.

2. Dressyr är ungefär som cirkus
Det är inte så att man lär hästen ett program som den sedan gör själv. I varje steg och varje ögonblick är ryttaren ett med hästen och ger små signaler med kroppsvikten, benen, händerna och tanken, för att varje liten del i programmet ska bli perfekt. Men visst finns det många hästar som lär sig att DÄR ska vi göra en ökad trav och hugger i för kung och fosterland.

3. Snyggaste hästen vinner
Visst är många av hästarna i dressyren vackra och en harmoniskt byggd häst har lättare att utföra rörelserna. Men dressyr är inte en skönhetstävling.

4. Ryttarna tvingar hästarna att göra det här
En del tror att man kan tvinga hästarna till dessa uppvisningar med skarpa bett och vassa sporrar. Men ingen når toppen med sådana medel och i dressyr används inga vassa föremål. Dessutom finns en ”blodsregel”, där man kontrollerar hästens mungipor och sidor efter ritten och om det finns minsta spår av blod diskvalificeras ekipaget.

Här kan du se hela programmet och köpa biljetter till Sweden International Horse Show på Friends Arena i Stockholm.