Single post hero

25 år av hästfest – här är alla höjdpunkter

Från premiären 1993 och ända fram till nu har Sweden International Horse Show varit en världsunik mix av sport och show. Här är höjdpunkterna – år för år.

Här kan du köpa biljetter till 25-årsjubileet! Sweden International Horse Show 30 november-3 december.

1993 Sverige får en världstävling
Urpremiär för Stockholm International Horse Show – Sveriges nya stortävling. 33 000 åskådare följde tävlingarna under tre dagar. Redan från början var tävlingen en mix av sport och show – och showen regisserades av Owe Sandström, då som nu. Ponnyhoppningen Prins Carl Philips pris var en av höjdpunkterna förutom de stora tävlingarna med världseliten.

1994 Svensk premiär för världscupen i dressyr
Stockholm fick världscupen i dressyr och genomförde det med högsta betyg. Segrade gjorde fransyskan Dominique d’Esme med Arnold Thor. I hoppningens Grand Prix vann Robert Smith med Tees Hanauer. Hans Delling på angloaraben Stubin visade dressyr på hög nivå, utan sadel och träns.

1995 18-åring gjorde succé
Då blott 18-årige fransmannen Lorenzo, som senare blivit ett återkommande inslag, gjorde entré med sina fantastiska hästar i frihetsdressyr. Tyske Klaus Balkenhol, i dag närmast en Gud i dressyrkretsar, vann världscupen med Garçon. Och Robert Smith vann hoppningen igen.

1996 Första svenska segern: Jens Fredricson i hoppningens Grand Prix
Premiär för matinéföreställningen för barn, som blev en megasuccé och funnits med varje år sedan dess. Sven Rothenberger vann världscupdressyren – i år hoppas vi att sonen, EM-tvåan och superkometen Sönke Rothenberger, ska dyka upp. Fransmannen Frederic Pignon fick publiken att tappa andan i frihetsdressyr med sin vita sagohingst Templado. Äntligen en svensk seger – för Jens Fredricson i hoppningens Grand Prix.

1997 Jo, det var prinsessan Madeleine
För ett fullsatt Globen kom prinsessan Madeleine in som Mel B i Spice Girls under maskeradhoppningen. Men det var först efter att publiken gått hem som ryktet började gå och senare kunde bekräftas. En liten kupp! Louise Nathorst slog personligt poängrekord och segrade i dressyrens världscup med Walk on Top. Pär-Ola Nyström, senare mest känd som tv-bonde, vann hoppningens Grand Prix.

Här kan du köpa biljetter till Sweden International Horse Show 30 november-3 december.

1998 Publikrekord: 52 000
Louise Nathorst vann världscupdressyren för andra året i rad och Maria Gretzer segrade i hoppningens Grand Prix. Mer guldpaljetter i showen än någonsin! Nytt publikrekord med 52 000 åskådare.

1999 Lisen Bratt Fredricson i trippel-seger
Lisen Bratt Fredricson var årets stjärna med segrar i tre av fem internationella klasser med sin Casanova, hästen som hon senare red i OS i Sydney 2000. Hoppningen dominerades av kvinnor: Förutom Lisen: Maria Gretzer, Malin Baryard, Maria Bäckström och Helena Lundbäck. Ensam man i svenska laget var Rolf-Göran Bengtsson. Detta år var det premiär för inomhusfälttävlan. Årets showtema var ABBA, med oemotståndliga mini-abbor på shetlandsponnyer. Helena Lundbäck gjorde succé som Iprenmannen i maskeradhoppningen.

2000 Tjejernas år igen
Lisen Bratt Fredricson och Malin Baryard rev ner jubel som Patsy och Eddie ur tv-serien ”Helt hysteriskt” i maskeradhoppningen. I hoppningen var det tjejernas år, med strid på kniven mellan Lisen, Malin och Helena Lundbäck – som till sist vann Grand Prix. Nytt publikrekord, 64 904 åskådare och helt utsålt söndag kväll. Störst rubriker fick ryttarstjärnan John Whitaker som drabbades av hjärnblödning och fördes till sjukhus – men han är fortfarande aktiv på tävlingsbanorna och kommer kanske till start i Stockholm även i år.

2001 Globen i Ungerns färger
Ungern var samarbetsland och Globen lystes upp i rött, grönt och vitt, medan Puszta Five visade äkta ungersk post, där man står på två hästar och har ett antal hästar i töm framför sig. Amerikanske Chester Weber segrade i körningen. Lars Petersen från Danmark vann världscupen i dressyr för andra året i rad. Den irländska dominansen – som på senare år har präglat tävlingarna – inleddes här när Dermott Lennon vann meetingpriset.

2002 Världsstjärnor uteblev – planet lyfte inte
Äntligen svensk seger i världscupdressyren igen, med Jan Brink och makalöse Briar. Ponnyhoppningen Prins Carl Philips pris vanns av Angelica Augustsson, som senare vann världscupen i Göteborg 2011. Efter en hård fajt med Helena Persson vann Peter Eriksson bilen. Världsstjärnorna i dressyr, Anky van Grunsven och Monica Theodorescu, kom inte till start då deras plan till Stockholm stoppats från att lyfta.

2003 Premiär för laserhinder
Detta år hoppade man över ett laserhinder, mer synligt med hjälp av rök. Jan Brink segrade överlägset i dressyren. Fransmannen Arnoud Gilette och hans bastanta percheronhäst Felous visade svår dressyr, även i den högre skolan.

2004 Dansk dominans
Danskarna tog över dressyren, med seger för Andreas Helgstrand och Per Sandgaard på tredje plats. I dressyrens Grand Prix var det danskt på andra, fjärde och femte plats. Marcus Ehning från Tyskland gjorde succé i hoppningen och vann två bilar – dessutom maskeradhoppningen tillsammans med Maria Gretzer. Angelica Augustsson var tillbaka, nu på stor häst, och vann juniorfinalen. 

2005 Jan Brink vann dressyren igen
Jan Brink var tillbaka som segrare i världscupdressyren och Maria Gretzer vann sin första bil i hoppningen. Tillsammans gjorde de också ett bejublat framträdande i maskeradhoppningen. Småsmulorna från ridskolan i Hudiksvall knep alla hjärtan med sin uppvisning.

2006 Seger för både far och son
Det började stå klart att Jan Brink lagt en prenumeration på världscupdressyren och han vann igen med Briar. Horseball gjorde succé som uppvisningsgren, kommenterad av Henrik Johnsson. Royne Zetterman vann sin första Grand Prixseger sedan 1987 och sonen Alexander segrade i juniorfinalen.

2007 Jessica Almenäs vann Stjärnornas första hoppning
Ännu en världscupseger, den femte i Stockholm, för Jan Brink och Briar. Det var premiär för Stjärnornas hoppning, där kändisar tävlar på en låg hoppbana. Segrade gjorde Jessica Almenäs, som också varit återkommande konferencier på tävlingarna genom åren. Fler nyheter var konståkning, Globen Ponnykür (där man rider ett fritt dressyrprogram till musik) och ishinder.

2008 USA partnerland
Holländska Adeline Cornelissen, Parzival, segrade i världscupen. Svante Johansson vann hoppningens Grand Prix. USA var partnerland och All American Cowgirl Chicks showade med glitter och akrobatik. För de kunskapstörstande var en clinic med hollänska dressyrstjärnan Anky van Grunsven en av höjdpunkterna.

2009 Svensk seger i hoppningens Grand Prix
Vår svenska superstjärna Rolf-Göran Bengtsson segrade i hoppningens Grand Prix med Casall La Silla och Adelinde Cornelissen vann världscupdressyren igen. Holland var partnerland och visade upp en mäktig kadrilj med sin inhemska ras, de spektakulära frieserhästarna.

2010 Orientaliskt tema
Showen hade orientaliskt ”Tusen och en natt”-tema, med kameler och arabiska fullblod. Dressyrdrottningen Anky van Grunsven gjorde succé när hon visade upp sina dolda talanger i en reining-clinic (westernridning). Adelinde Cornelissen vann världscupdressyren för tredje året i rad och en annan holländare, Leon Thijssen, tog hem segern i hoppningen.

2011 Världsbäst på barbacka
Robert Whitaker på Waterstone slog världsrekord i barbackahoppning med 2,12 meter – ett rekord som fortfarande står sig. Svenske Patrik Kittel lånade sin frus, australiensiska Lyndal Oatleys, häst Toy Story och vann världscupdressyren. Franske Lorenzo kom tillbaka igen med hela tolv hästar och imponerade med sin uppvisning i frihetsdressyr.

2012 Seger för Malin Baryard i hoppningen
I Champion of the Winners fick de unga championatsvinnarna tävla mot varandra och detta år vann Rasmus Haid Bondergaards Bellagio 1195. Tinne Vilhelmson Silfvén vann världscupen med fantastiske Don Auriello och Malin Baryard vann hoppningens Grand Prix med H&M Tornesch. Åtta nordsvenskar körde från Mora till Stockholm och visade upp sig. Franska Mélie Phillipot gjorde succé med sin ponny utklädd till lejon.

2013 Stjärnornas hoppning tv-sänds
Fransmannen Jean-Francois Pignon tog in föl i sin uppvisning för att visa att hans kommunikation med hästar är naturlig och inte inövad. Tinne Vilhelmson Silfvén segrade i världscupen igen och meetingpriset i hoppning gick till Peder Fredricson. Rickard Olsson vann Stjärnornas hoppning för andra året i rad och fick jobbet som programledare för tv-versionen av tävlingen som nu börjat sändas.

2014 Shoppingen växer
Nu flyttar tävlingarna till Friends Arena där framförallt mässan får mycket större plats och nu kan erbjuda supershopping för alla hästintresserade. Tinne Vilhelmson Silfvén vinner världscupen för tredje året i rad och Jeanna Högberg segrar i Champion of the Winners med fenomenala Dan Brown. Minna Telde och Santana vinner publiken med en magisk, härlig julkür i dressyren. Inomhusfälttävlan är tillbaka i en ny och häftigare form och vinns av Niklas Lindbäck på Mister Pooh. Fotbollsstjärnan Henke Larssons dotter Janelle vinner Prins Carl Philips pris.

2015 Nytt publikrekord – över 89 000
Publiksiffrorna går genom taket och är nu uppe i 89 318. Alizée Froment och hennes magiska hingst Mistral du Coussoul trollbinder publiken med en uppvisning där hon rider dressyr på Grand Prix-nivå utan sadel och träns. Hans Peter Minderhoud från Holland vinner världscupdressyren med Glock’s Flirt och tjugoårige irländaren Bertram Allen börjar sitt segertåg i Stockholm och vinner hela tre bilar i hoppningarna. Jeanna Högberg segrar igen i Champion of the Winners, nu med Springbank VH. Axel Olins fyrspannshäst Filur dör dramatiskt mitt under körningen och dödsorsaken visar sig senare vara en lungblödning, ungefär jämförbart med brusten kroppspulsåder.

2016 Let´s dance-profilen bröt båda armarna
Fenomenale irländaren Bertram Allen upprepar förra årets storslam med tre vunna bilar, men den fjärde och sista bilen går till svenske Douglas Lindelöw. Let’s Danceprofilen Dermot Clemenger trillar av på första träningen i Stjärnornas hoppning och bryter en arm. I finalen ramlar han av igen och bryter den andra armen. Segrar i tävlingen gör Maxida Märak. Världscupen i dressyr är nu ersatt av Top Dressage Finals, där Isabell Werth segrar med Don Johnson. Dressage Power Future Stars är ett nytt koncept och här vinner Malin Rinné på Qurinell.

Här kan du se hela programmet och köpa biljetter till Sweden International Horse Show 30 november-3 december.