Bryt invanda beteenden för ett mer hållbart liv

Lampor som står på i onödan och långa, varma duschar. Omedvetna handlingar leder ofta till att vi inte lever så hållbart som vi skulle vilja.

Se filmen där Alexandra Rapaport tar reda på hur klimatet kom ur balans

Det är sen eftermiddag, alla i familjen har kommit hem och grytan står och puttrar på spisen – utan lock som vanligt. Känner du igen scenariot? Då är du inte ensam. Trots att vi vet att energiförbrukningen minskar rejält om vi sätter ett lock på kastrullen glömmer många av oss att göra det. Ofta är det inget medvetet beslut, utan handlar snarare om gamla mönster. 

Ett första steg för att ändra sina vanor är att försöka förstå dem. När du blir medveten om dina vanor har du redan kommit en bra bit på vägen. Att diskutera invanda beteenden med andra och se vad de gör, brukar vara ett effektivt sätt att bli inspirerad. Just att arbeta i grupp mot ett gemensamt mål är ofta en framgångsrik metod för att bli av med gamla vanor. 

Gemensamma mål

Ett mål skulle exempelvis kunna vara att få ner familjens – eller varför inte grannskapets eller vänskapskretsens – energianvändning under ett år. Visste du till exempel att varmvatten står för ungefär 20 procent av hushållens energiförbrukning? Temperaturen och mängden vatten är sådant du kan påverka genom att bland annat ta kortare duschar samt stänga av duschen när du tvålar in dig. 

– De flesta vet att det är mer energismart att duscha än att bada. Men duschar du längre än 12 minuter går det faktiskt åt lika mycket vatten som vid ett bad. Så en bra idé är att investera i ett vattenbesparande och energibesparande duschmunstycke – som faktiskt sänker vattenförbrukningen, säger Niclas Gustavsson på E.ON Kundsupport och expert på energirådgivning.

Var generös

Om du har svårt att få med dig andra i ditt miljöarbete är ett tips att inspirera andra till exempel genom att göra dem en tjänst eller kanske ge dem en liten present. Ofta är vi mer benägna att hjälpa någon som vi uppfattar som generös. Som exempel skulle du kunna inspirera familjen att leva mer hållbart genom att ha som morot att göra något roligt tillsammans när ni har uppnått ert gemensamma miljömål. 

– Ett enkelt sätt att minska sitt klimatavtryck är att ha som vana att alltid släcka lampan när man lämnar ett rum. Ett annat är att dra ur laddaren till mobilen eller datorn – annars fortsätter den att dra ström. En minskad energiförbrukning är inte bara klimatsmart utan även bra för din plånbok.

“Knuffa” varandra i rätt riktning

Om du själv lyckas bryta många miljöovänliga vanor, men har svårt att få med dig andra på tåget, kan en idé vara att testa “nudging”. Det innebär att lätt “puffa ” människor i rätt riktning, utan att direkt säga åt dem vad de ska göra. Ett exempel på detta skulle kunna vara att servera maten på mindre tallrikar för att minska matsvinnet. 

– Idag slängs det 1,9 miljoner ton mat om året i Sverige, vilket är ett stort resursslöseri. “Puffar” man sin familj eller sina kollegor i rätt riktning när det kommer till att slänga mindre mat gör man miljön en stor tjänst. 

Tredje avsnittet från succéserien signerad E.ON – se det här

FAKTA

E.ON:s släpper klimatserie

Vi vill göra det enkelt för våra kunder att leva hållbart. Därför ställer vi om till 100 procent förnybar och återvunnen energi.

Få en snabbkurs i klimatfrågan och ta reda på hur vi ska klara av klimatomställningen tillsammans. Här finns den nya webb tv-serien i fyra delar – med Alexandra Rapaport i spetsen.

E.ON:s KLIMATSERIE

Avsnitt 1: Från klimatoro till framtidstro

Avsnitt 2: Tekniken som kan rädda klimatet

Avsnitt 3: Vi lever som om vi hade mer än 4 jordklot

Avsnitt 4: Heja Sverige – så vinner vi VM i klimatomställning