Hela den här avdelningen är en annons

Slätare hy: Knepen för att få rätt bas avslöjas

Så lägger du en bra bas.
Makeupexperten Sara Stenevad, rektor på International Makeup Center, delar med sig av sina bästa sminkknep.
– A och O är att man har rena redskap, avslöjar hon.

Dags att fylla på skönhetsförrådet? Här hittar du de senaste skönhetsprylarna!
 

Det är få som har en helt fläckfri hy, men det finns enkla sätt att dölja skavanker och göra så att hyn uppfattas som både jämnare och friskare.

 

Börja med en transparent primer som återfuktar och jämnar ut huden och minskar porer. Använd sedan en concealer för att täcka mörkare områden under ögonen och röda utslag.

– Tänk på att inte använda en för ljus concealer under ögonen utan välj hellre något åt det laxrosa hållet för att neutralisera de mörka ringarna, säger makeupartisten Sara Stenevad.

 

Som bas kan du sedan använda en BB-kräm som är en allt-i-ett-produkt: den återfuktar, har anti-aging-egenskaper, jämnar ut och täcker. Eller så kan du välja en mer traditionell foundation. Det viktigaste är att du hittar en i en ton som passar din hy.

– Testa ut din foundation på käklinjen för att hitta rätt nyans, tänk på att färgen ska matcha halsen. Även om man är brunare i ansiktet så vill man att den ska smälta in med halsen eftersom man inte vill sminka halsen, om man exempelvis har vit skjorta på sig, berättar Sara Stenevad.

 

Det kan gömma sig en hel del bakterier i smink och det kan leda till att man får sämre hy, eller utslag. Men det finns flera saker att tänka på för att minimera riskerna för bakterier: tänk på att använda en spatel om du inte har en pumpflaska och tvätta dina sminkpenslar dagligen.

– A och O är att man har rena redskap, nytvättade borstar och rena svampar. Applicera exempelvis foundation med en foundationpensel. Fördelen med en borste är att den kan tvättas och återanvändas, en svamp måste slängas efter en gång eftersom det växer bakterier i den, så svampar är bara för engångsbruk, säger Sara Stenevad.

 

När du lagt din grund med concealer och foundation är det dags för rouge.

– Välj en färg du trivs i, gärna något som går åt aprikos. Vill du ha en naturell look så lägg lite av rougen även i ögongloben för att binda ihop.

 

Avsluta med ett transparent löspuder för att sminket ska hålla längre, dessutom så minskar det synligheten av porer och fina linjer.

– Makiash Perfect Finish Loose Powder appliceras med en puderborste i hela ansiktet och ögonlocken för att fixera sminket.

 

Ett läppglas i neutral färg och mascara på överfransarna ger dig en perfekt vardagslook.

 

Bas – Steg för steg:

  1. Dagkräm. Glöm aldrig dagkrämen under din makeup. Den skyddar huden mot sol och andra yttre påfrestningar. Vill du att makeupen ska hålla hela dagen så glöm inte primer.
  2. Concealer. Välj en concealer som är ljusare än din hy, och gärna går åt laxrosa, för att ljusa upp områden som behöver lite extra hjälp: under ögonen, på näsvingarna och på eventuella problemområden eller finnar.
  3. Foundation. Tänk på att välja en foundation som ligger så nära din hudton som möjligt. Den ska inte bara vara rätt i ton, den ska också passa din hy: puderbaserad, mousse-variant, flytande eller en färgad dagkräm – din hy avgör vad som är rätt för dig. Lägg foundation med en pensel över hela ansiktet och sudda ut alla skarpa kanter ner mot halsen.
  4. Puder. När du lagt på din foundation så tänk på att lägga på puder för att sminket ska hålla längre. Lägg transparent puder i t-zonen (panna, näsa, haka) för att undvika att hyn blir glansig.

 

Dags att fylla på skönhetsförrådet? Här hittar du de senaste skönhetsprylarna!

Tips

Fet hy: Använd en oljefri och lätt variant.

Torr hy: Använd en halvtäckande och fuktgivande foundation, en BB-kräm kan passa dig perfekt.

Känslig hy: Här kan en mild mineralfoundation vara bra.

Köp produkterna här

AB Kvällstidningen Expressen
Ansvarig utgivare: Thomas Mattsson
Produktion: Wasp Communication
Om cookies