Hela den här avdelningen är en annons

Contouring och highlighting – förvandla ansiktsformen

Få kindbenen du alltid drömt om, och den där pigga och fräscha looken.
Här är skönhetstrenden som tagit världen med storm – och som verkligen gör skillnad. Nu kan du försköna dina drag från bara 99 kronor.

Sugen på att rama in ansiktet? Här hittar du de senaste skönhetsprylarna!
 

I sociala medier, på Youtube och skönhetssajter fullständigt kryllar det av förvandlingsvideor där kvinnor målar och skulpterar ansiktet med hjälp av en kontur och markeringspalett i kräm- eller puderform.

– Tanken med contouring är att man vill framhäva ett parti i ansiktet. Det är inget nytt, många tror att det kom med Kim Kardashian men alla makeupartister använder det och har gjort det länge, säger Sara Stenevad, makeupartist och rektor på IMC international makeup center.

 

Så kan man förvandlas

Från att ha varit en teknik som bara makeupartister och kändisar tidigare ägnat sig åt har det blivit något som många använder till vardags – och vilket resultat det kan ge.

– Det kan hjälpa till att framhäva kindbenen, smala av näsan och så vidare. Men det är viktigt att tänka på att alla ansiktsformer är olika, så hur man gör, alltså vad man vill lyfta fram eller tona ner är individuellt från person till person.

 

Ska anas – inte synas

Om man ska ha en contouringpalett i puder eller krämform tvistar de lärda. Men Sara vet vad hon föredrar.

– Krämformen är ofta lättare att få att smälta in. Tanken med contouring är att det ska vara en skugga, den ska anas och inte synas för tydligt. Och använd inte solpuder till contouring eftersom solpuder ofta går i varma färger och skimmer. Men en skugga ska vara mer åt det grå hållet, säger Sara Stenevad.

 

Man kan helt klart förbättra och definiera sina naturliga drag. Med hjälp av de olika nyanserna kan man göra en bred näsa smalare, få tydligare kindben, mindre panna och mindre påsar under ögonen. Förvandlingen kan bli total – och det med bara lite hjälp av smink.

 

Steg för steg: Sara visar på modellen Ellinor

 1. ”Återfukta med en kräm som inte innehåller olja utan är oljefri om du har normal hy som Ellinor. Använd en med olja om du har torr hy.”
 2. ”Använd en concealer för att dölja mörka ringar. Välj en som drar åt det laxfärgade hållet för det neutraliserar det blå. Tona ut så att det inte blir några linjer eller skarpa kanter.”
 3. ”Testa foundation på käklinjen för att hitta rätt nyans, tänk på att färgen ska matcha halsen. Även om man är brunare i ansiktet så vill man att den ska smälta in med halsen eftersom man inte vill sminka halsen, om man exempelvis har vit skjorta på sig. Applicera sedan foundation med en foundationpensel. Fördelen med en borste är att den kan tvättas och återanvändas, en svamp måste slängas efter en gång eftersom det växer bakterier i den.”
 4. ”Använd en snedskuren rougeborste, sug in kinderna och lägg den mörkare nyansen som en linje under käkbenen med start i linje från övre delen av örat ner mot munnen. Är du orolig för dubbelhaka kan du lägga den mörkare nyansen under käken för att skapa en skugga.” Tänk på att tona ut linjerna så det inte blir några skarpa kanter.
 5. ”Ta en smalare borste och lägg den mörkare nyansen på båda sidor om näsryggen. Lägg sedan en ljusare nyans i ett smalt streck längs näsryggen. Det här ger illusionen av en mindre och smalare näsa.”
 6. ”Lägg den mörkare nyansen under kindbenen för att på riktigt markera och lyfta dem.”
 7. ”För att lyfta kindbenen ytterligare kan man lägga lite highlighting på kindbenen. Och lite skimmer i ögonvrån ger en piggare blick.”
 8. ”Avsluta med att lägga på fixeringspuder i neutral nyans, då håller makeupen längre.”

 

Sugen på att rama in ansiktet? Här hittar du de senaste skönhetsprylarna!

Köp produkterna här

 • Låg pris:

  Pashion Contour Palette, 99 kronor.

  Köp nu

  Mellan:

  Isadora Face Sculptor, 199 kronor.

  Köp nu

  Exklusivt:

  Anastasia Contour Cream kit, 699 kronor.

  Köp nu

AB Kvällstidningen Expressen
Ansvarig utgivare: Thomas Mattsson
Produktion: Wasp Communication
Om cookies