Lilla smakskolan – vad passar ihop? Här är de ultimata smakkompisarna

Varför smakar tomatsåsen extra gott med en nypa socker i?
Och varför blir vi så ofta sugna på något sött till kaffet?
Här är Lilla smakskolan.

Smaken sitter i köket – här kan du hämta inspiration

 

Orsaken till att vissa smakkombinationer matchar så perfekt handlar om balansen mellan våra grundsmaker: syra, sött, salt, beskt och umami. Men hur vi verkligen upplever det vi äter börjar med våra sinnen.

 

1. Smak och sinnen = sant

När vi äter använder vi oss av alla fem sinnen: Syn, hörsel, känsel, smak och lukt. Hur ser maten ut? Dess färg och form har stor betydelse för hur vi uppfattar doft och konsistens – synintrycken av dukningen och hela köksmiljön spelar också stor roll. Känslan av att sitta i ett vackert kök förhöjer smakupplevelsen. Hur doftar maten och hur låter det när vi tuggar? Krispiga färska grönsaker ger annan känsla än inlagda och mjuka. Vidare spelar personliga preferenser och förväntningar in på hur vi upplever olika smaker.

 

2. Smaklökarna gör grovjobbet

Saliv transporterar ämnen till smakcellerna i smaklökarna som sitter på tungan och i munhålan. Här registreras grundsmakerna sött, salt, surt och beskt samt umami som kan identifieras i exempelvis sojasås. Vi är mest känsliga för beska smaker och minst känsliga för det söta och salta. Hur det smakar på tungan beror på hur vi blandar grundsmakerna.

 

3. Balans ger bästa smaken

För att maten ska smaka gott gäller det att hitta balansen mellan exempelvis sött och surt. Det gör man genom att förstärka eller bryta av olika smaker. Ett vanligt sätt är att tillsätta lite socker i tomatsåsen för att förhöja tomatsmaken. Eller blanda lite vinäger i tomatsalladen för att bryta av sötman i tomaterna. Tänk på att fett kan höja eller dämpa en smakupplevelse och även ha dämpande inverkan på ”hetta” som chili.

 

Några grundregler:

• Sura saker som citron och äppelcidervinäger balanseras bäst med socker, salt och fett.

• Söta saker som honung och morot balanseras bäst med syra.

• Beska saker som choklad och endiver balanseras bäst med syra, sött och fett.

• Salta saker som oliver och kapris balanseras bäst med syra och fett.

• Umami förhöjs med sötma och tilltalar de allra flesta smaklökar.

 

7 lyckade smakkombinationer:

• Fet fisk med lime och koriander.

• Choklad och apelsin.

• Grönmögelost och päronskivor toppade med valnötter och honung.

• Mangosalsa.

• Rödbetor och getost med apelsintrippel.

• Ingefära och vitlök frästa i olja.

• Beska grönsaker som broccoli och grönkål möter citron, apelsin och ingefära i råsaftcentrifugen – för en optimal grönsaksjuice.

 

Middagsuppvisning eller fredagsmysning – energin finns i köket

 

(Källa: Pub Med Health.)

 

AB Kvällstidningen Expressen
Ansvarig utgivare: Thomas Mattsson
Produktion: Wasp Communication
Om cookies